Vi har fått en melding om det merkelige tårnet med innredning på Smørholmen litt innenfor Kvitholmen på Hustadvika. Forsvarsmuseets bibliotek skriver til BN :

Tårnet på Smørholmen og er en Kystmeldestasjon. Det er et tilsvarende tårn på Bjørnsund, men stasjonen var flyttet til fyret lengre ute på øyene. Det var også en stasjon på Haugjegla fyr. Kystmeldestasjonene var på hele kysten, og ble brukt som observasjonsposter. Bemanningen var sivile som hadde en liten godtgjørelse for å stå i beredskap for en eventuell bemanning av stasjonen. Stasjonenene ble bemannet på ordre fra forsvaret.
beo 1
Disse tårnene var observasjonsposter bemannet av sivile i nærmiljøet. Her ved Hustadvika. Kvitholmen fyrstasjon kan skimtes i bakgrunnen.
beo 2
Her tilsvarende observasjonspost på Veidholmen. Det er litt merkelig at disse ble bygd så sent som 1950 da både radar og fly var tilgjengelig stor grad.
beo 3
Innvendig var det plass til to mann der det også var ovn montert. En stor kikkert var også med i oppsetningen, og det var et stativ på taket der den kunne settes ved en eventuell observasjonsinnsats.