Fra Ole Sager i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre fikk vi litt mer om "Skrøyfa" vi hadde bilde av for en tid tilbake.

skroifa

"Skrøyfa" ved Vågekaia under krigen( 1943)  med påmalte norske kjenningsmerker for å unngå angrep fra fly. (Foto: Othmar Bräuer)

”Skrøyfa ” ble bygd i Bøfjorden og sjøsatt sommeren 1915 og tilhørte da Bøfjords Rederi. Den ble bygget som seilkutter, og var konstruert av John Børve. Etter kun en tur ble den ombygd og forlenget til 111 fot og fikk innsatt en 150 hk dampmaskin. Båten drev fiske på Island og langs norskekysten, da som regel sammen med søsterskipeene D/S ”Bøfjord” og D/S ”Hjelmen”. Datidens mest omtalte fiskefartøy på våre kanter, med Kristian Sandvik som skipper. Etter ham overtok Ole Sandvik som skipper bare 22 år gammel. På 1920 tallet ble ”Skrøyfa” kjøpt til Kristiansund av Ove Hjelkrem, som også kjøpte ”Bøfjord” på samme tida. Fra midten på 1950 tallet ble båten for det meste liggende til kai på Nordlandet. 1961 var siste storsildsesong båten var med på, en av grunnene kan være gammelt utstyr, som bomullsnot, mens resten av fiskeflåten brukte nylonnot, Senere, på 1960 tallet, ble den utleid til tråling i Nordsjøen, hvor den også fant sitt endeligt. ”Skrøyfa” sprang lekk under tråling og sank. Dermed var en av Nordmøres mest berømte fiskebåter historie.