Vær for all del forsiktig med juledekorasjoner og levende lys. En juledekorasjon tok fyr i et klasserom på Allanengen skole i dag. Læreren og elevene hadde forlatt rommet, og det siste læreren gjorde, var å slokke stearinlysene .Ett av lysene var brent nesten helt ned i lysmansjetten ble det lagt merke til, men ingen lys brant da læreren forlot rommet.  Klasserommet ligger i 3. etasje, og fra plana oppdaget elever plutselig høye flammer i rommet, og de sprang inn og varslet administrasjonen som ved selvsyn fikk oppleve at det var god fyr med mye røyk og gass i rommet. Heldigvis finnes det en god brannslange med mye trykk i korridoren rett utenfor klasserommet, og vann fra denne gjorde susen – selv om det måtte skje i flere omganger.
allane 2
Det var inspektør Tom E. Felberg  (fotomontasje) ved Allanengen som sprang inn og fikk slokket brannen. Flammene ble oppdaget av en elev fra skoleplana i et friminutt.

Brannvesenet ble tilkalt og kunne ved selvsyn se at slukkingen var vellykket og at den kom på rett tid før dette kunne utviklet seg til noe større. Panelveggen bak ved vinduet var ikke mange cm fra flammene, og at dette virkelig hadde vært varmt, kan en se av bildene. Utlufting blir utført og evt nedvask blir bestemt i løpet av dagen.  Lysene sto i metall lyseholdere på ryggen av grisen som ligger på golvet. (Grisen ble fjernet av brannfolkene som kom til stedet etterpå fordi den ulmet). En teori om hvordan brannen startet kan være at mansjetten var svært varm da lyset ble slukket, slik at noe av stearinen ”fordampet” og at ei glo i veika var nok til å sette fart.
allane bt
Allanengen skole er bygd og tatt i bruk i 1919. Under bybrannen strøk taket med av brannbomber som vi ser på bildet. Noen større hendelser brannmessig har vi ikke hørt om. Skolen ble hærtatt av en mindre tyske avdeling 1940 inklusiv bykommandanten Dittrich, før det kom til en konfiskering av 2. etasje på permanent basis fra 1942. Skolen har vært flikke på en rekke ganger, der det største løftet var modernisering i 2009. Bildet er fra 1940.( Foto: Alf Langhelle)
1942 sold heim
Her et taket reparert og det foregår andre bygningsmessige arbeider på skolen i 1942. ( Foto: Ukjent)

 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her