Fra en fisker får vi at akkurat slik som her i byen kom en hvalross på besøk i Hammerfest for en tid tilbake. Den lå på slipen og slappet av i lang tid. Til og med brannvesenet ble budsent for å sprøyte den med saltvann da den så tørr ut, men de ble jaget vekk, sier mannen. Hvalrossen svømte seg et tur, og kom på land i båtslipen igjen. Røde øyne hadde denne også da den lå på land en stund, men de var normakle etter en svømmetur. Plustselig forsvant den ut og nord igjen, som er opprørt over behandingen av hvalrossen som kom på besøk her.
russ
Her hvalross fra koloniene i Øst-Barentzhavet. Knekte tenner og slitt skraper her og der hører med.
Dyret som kom til Kristiansund stammer mest sannsynlig fra koloniene i Øst Baretnzhavet og Novaja Semlja. På Sørøya har de også høsten 2012 hatt besøk. Andre steder nordpå har hvalrosser holdt til i flere måneder. I Tanafjorden i 1991 holdt en hvalross på  i omlag 3 mnd, før den trolig svømte tilbake mot Russland eller Svalbard. De er observert helt nede i Spania . Havforskningsinstituttet i Tromsø sier at det er gjerne på vinteren de legger ut på søk etter mat eller ren oppdagelsesferd.
Skutt før også
Hvalrossen har trolig vært jaktet på i Norge i tidligere tider, mens bestandene på Svalbard og i Russland var store og livskraftige. I vårt århundre kjenner vi kun til tre tilfeller av felte hvalrosser. Et omlag 80 kg stort eksemplar som ble skutt på 1930 tallet på Reinøya utenfor Kirkenes, et eksemplar i Gamvik på 1960 tallet og et ungt eksemplar utenfor Hammerfest 24. mars 1973. Hvalrossen har vært totalfredet siden 1952.