I ettermiddag var Kristiansund trafikkstasjon ute med skiltleseutstyr for å se hvordan det sto til med bildokumenter, forsikring og periodisk kjøretøykontroll og annet. Dette går nå automatisk ved den avanserte optiske leseren som deles mellom Romsdal og Nordmøre. Kjekt redskap som bare hekter kjøretøy som har begjæringer.
lesskilt 1
Her leses skiltene foran eller bak. Hvis skiltene foran er skitne, leser det andre kameraet skiltene bak. Slike skiltlesere finnes også enkelte plasser for tyngere kjøretøy. Et anlegg ved Trondheim og ett ved Horgheim i Romsdalen. Det er kun skilt som leses.
lesskilt 2
Forunderlig presisjon kobler online hvert eneste foto opp mot alle registere for kjøretøykontroll, betalte forsikringer, omregistrering. Er det tull i sakene, blir bilen stoppet. For den svært observante ser man at ved skitne skilt foran, blir det feil. Om bakskiltet da blir foreviget er ukjent. Rundt 10 av 1000 biler har et eller annet i dokumentene som ikke er i orden får vi vite av operatøren av systemet. Opplysninger blir dobbeltsjekket ved stansing av kjøretøy.Opplysningene blir ikke lagret.