Flere av oss har hatt fornøyelsen av å høre Per Arne Westavik kåsere om slaget på ”Kristiansunds Red” i 1808. I kveld vil Westavik være tilbake i den samme tidsepoken når han i lokalene til Norsk Skipsfarstshistorisk selskap Nordmøre  lar tilhørerne på kveldens kåseri komme ”under huden” på Eidsvollmannen John Moses. Familien Moses var gjennom mer enn 100 år blant Kristiansunds ledende kjøpmannsfamilier. I 1745 kom den første av Mosesfamilien til Kristiansund. Dette var ”gamle” John Moses, som kom hit fra Newcastle. Utlendinger som kom til Danmark - Norge i denne perioden skulle innenfor en 20-årsperiode kunne ta med seg skattefritt ut av landet den formuen de måtte ha tjent opp i Norge. I 1765 dro således ”gamle” Moses tilbake til England. Eidsvollmannen John Moses d.y. var en fjern slektning av ”gamle” John Moses. Eidsvollmannen var født i Kristiansund i 1780.
mos 5
John Moses var representant fra Kristiansund på Riksforsamlingen 1814; han tilhørte unionspartiet. Fra 1820-årene var han bosatt i London, der han drev skipshandel.( Wikipedia)

Moren døde ved fødselen, han vokste opp som enebarn, en forkjælet yngling til barnepikene i Moses-residensen. Senere ble det god utdannelse og boklig lærdom og det ble ekteskap med Anna Holck Tordenskiold, oppvokst i Lossiusgården på Innlandet.
John Moses var nok smartere, mer utspekulert og ærgjerrig enn noen av de andre kjøpmennene i byens første storhetstid som kjøpstad. John Moses hadde en rekke skip og under krigen 1807 – 1814 kvidde han seg ikke for å la skipene sine seile både med falske papirer som under falskt flagg.
mos 2
Brigg ”John” ble kjøpt på priseauksjon av John Moses i 1808 Under krigen 1807 – 1814 ble en rekke skip kapret. Byens redere mistet mange skip til engelskmennene, men de fikk anledning til å kjøpe priser som var kapret i norske farvann. I 1808 kom det franske kaperskipet ”L’Edouard” inn på havna i Kristiansund med den engelske briggen ”JOHN”.
Ved auksjon ble ”John”, som var bygget i Cumberland i 1798, solgt til kjøpmann John Moses. Han lot briggen beholde sitt engelske navn. Senere var briggen eiet i fellesskap av John Moses og Knudzonfamilien.
(Foto: Fra Kristiansunds Skipperforenings skutegalleri, avfotografert av Ole Didriksen)

Han hadde sikkert kreative løsninger på Europas kompliserte handels- og sjøfartsliv og han lot gjerne sine skip registreres i andre land. Fra april 1810 og like fram til han ble valgt til å representere byen under Eidsvollforsamlingen hadde han i tillegg svensk borgerskap og borgerbrev.

Et spennende liv for kjøpmannen fra Kristiansund som døde som skipsmekler i London i 1849.
mos 1
Krigen 1807 – 1814 gjorde det vanskelig å skaffe metall til mynter. Dette førte til at en del kjøpmenn, gjestgivere osv. lot trykke sine egne pengesedler. Mellom Bergen og Trondheim kjenner vi til tre slike, hvorav to av dem er John Moses og hans prokurator, senere kjøpmann Gunder G. Møchelbost. Dette tiltaket pågikk et års tid og i løpet av mai 1811 skulle alle utstedte privatsedler være innløst.(Foto: Fra Kristiansunds historie)

Som vanlig er møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre, som holdes i foreningslokalene i Loennechengården, åpent for alle og det er fri entré. Dørene åpnes klokken 18,30 mens programmet starter kl. 19,00.