I år skal flere jubileer markeres på Innlandet i Kristiansund. Den 7.juni 2013 er det 50 år siden Sørsundbrua åpnet. I år er det også 50 år siden dagens Innlandet barneskole ble tatt i bruk, det er 40 år siden Heinsa Barnehage ble åpnet og det er 90 år siden Innlandet gravsted var en realitet. Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre vier ett av vårsemesterets møter til nettopp Innlandet og de mange jubileene.
nor 1
"Sørom" og "Nordom" på Innlandet etter at veien kom ved sjøen på haugen midt på bildet. Bildet er fra 1962 .( Foto: Widereøe )

Tone Rokstad er denne kvelden å finne i foreningens lokaler i Loennechengården.Hun har gitt ut et hefte om Innlandet, og like før jul kom boken «Stemmer fra Innlandet», en samling historier fra Innlandet. Tone Rokstad er journalistutdannet og har jobbet flere år i NRK Møre og Romsdal. Før det var hun journalist både i Nordmørsposten og Tidens Krav. Hos skipsfartshistorikerne skal hun altså foredra om ”sørom” og ”nordom” og ta publikum med på en vandring i det eldste bevarte bymiljøet i Møre og Romsdal, med den største samling kulturminner i form av eldre bygninger. Rokstad vil støtte seg til en rekke bilder som vi får på storskjerm og Tone Rokstad kommer med kvalitetssikret informasjon både fra skriftlige kilder og fra intervjuer av innlendinger. Så vel yngre som eldre innlendinger har villig delt av sine historier fra oppveksten på byens minste øy og foret forfatteren med godt stoff.
nor 34
Fra Innlandet og bebyggelsen "sørom" rundt 1939. Sørholmen og dagens Norpower/ Jemar på andre siden. ( Foto: Ukjent)

Innlandet er ikke bare Dødeladen og Tahitibrygga, vandringen ”sørom” og ”nordom” vil føre oss til spennende bygningsmiljøer både i Sjursvika og i Hønebukta. Vi får også et gjensyn med Wasmuthhavna som ble historie etter tyskernes bombinger i 1940. For drøyt 100 år siden var Wasmuthhavna sete for byens største rederi – Parelius & Co. Også denne gang er møtet hos Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre åpent for alle og det er fri entré til lokalene i Loennechengården.Lokalene åpner klokken 18,30 med møtestart kl. 19,00.