Barnas Hus var en av 5 barnhager Sveriges Røde Kors ga til Norges Røde Kors i 1941. Disse 5 banehagene skulle fordeles på de meste brannherjete byene i Norge. Kristiansund var en av disse, der  var mest ødelagt av alle byer i Norge. Åpningstiden i barnehagen var fra kl 08 – 17. Mange av barna bodde i brakkene på Gomalandet, Nordlandet og Kirkelandet. Det gjøres nå i stand en utstilling om Barnas Hus og utebarnehagen som var ved Svanedammen. Det er Norsk Fotohistorisk Forening Kristiansund som står bak utstillingen.
cissel

F.v Jan Åge Tønnesen, Sissel Engvig og Ketil Sverdrup som arbeider med å gjør ferdig ustillingen i tidligere NAV-lokalet i Herlofsenbygget. Utstillingen åpner tirsdag den 23. april.( Foto: Håkon Bloch)

Røde Kors lekepark ved Vanndammen. Barneparken ble startet av Røde Kors barnehjelp i Kristiansund i 1942.
Bakgrunnen var at mange mødre ofte måtte stå i ulike køer i lang tid for å skaffe seg og familien nødvendige fødevarer. Det kunne være et parti kjøtt. Det kunne være et parti ulltepper. Det var skjeldent nok til alle.  Da skulle mødrene slippe å ha med seg barna.
Lekeparken var åpen 4 timer pr dag. Huset som ble satt opp var beregnet for toaletter og henge fra seg klær mv.

cissel 2
Her Barnas Hus til venstre i bildet som var gave fra det svenske Røde Kors i 1941. De betalte både tomt, hus med oppsetting og to års drift . ( Foto: Gomalandets Venner)

Dersom været var svært kalt og vått kunne barna få spise inne. Hovedaktivitetene skulle skje utendørs. Det var et rimelig stort areal der barna holdt på med ulike lekeaktiviteter. På det meste var det 30 barn i lekeparken som ble passet på av ”tantene”, Abigail Sager g. Lie, Hildur ?, Bara Evensen m. fl. Røde Kors lekepark ved Vanndammen ble stengt 1. mars 2005 etter 63 års drift. Det er mane av oss som var i lekeparken og på BH som i dag er besteforeldre  og oldeforeldre. Ja, vi har noe å fortelle om. ( Tekst:Sissel Engvig)