I en rapport som Sintef har laget går det fram at internasjonalt sett er røykdykkeryrket blandt verdens farligste. Det er ingen andre yrker som har så mange skadede og døde i arbeidsammenheng. Røydykkere brukes til både redning og slokking i områder som brenner eller er full av røyk, og de er utstyrt med klær som tåler ild og pusteluftflasker med overtrykksanordning. For kommunale brannvesen er det innført fysiske tester for røykdykkere som må bestås for å fortsette i jobben.
roykd 2
Nå er det ikke bare å storme inn i hus som brenner. Når mannskaper kommer fram må det vurderes om det er forsvarlig og gå inn i brennede hus. Farene for en røykdykker er varmepåkjenning, utmattelse, overoppheting, giftig gass ,eksplosjon og kollaps av bygning og generell skikkehet trening og opplæring. Bildet er fra brann i Marstransdgate i 2007.
roykd 1
Det er  en nær sammenheng mellom røykdykkernes og slokkemannskapets egnethet og deres effektivitet, med hensyn til søk/redning av mennesker og selve slokkeinnsatsen skriver Sintef i rapporten.