Fiskeridirektoratet har startet årets tokt etter garn som er tapt på havbunnen mellom Sunnmøre til og med Finnmark. De har leid inn tråleren " Johan Feyer" av Egersund til dette arbeidet. I havet finnes tusenvis av såkalte " spøkelsesgarn" som kan drepe ned fisk på årevis. Det er plikt til å melde av tapt redskap til Kystvakten. Bare de ytre siste årene er det fisket opp mengder med utstyr som ttrålwire og 2000 garn. Siden 1983 da slike opprenskinger til havs startet er hele 14000 garn gjenfunnet. Det tilsvarer strekningen fra Trondheim til Oslo. Fiskere som melder fra om tapt garnbruk risikerer ingen bøter, og myndighetene betaler for opprenskingen. Fritidsfiskere skal melde garntap  på Fiskeridirektoratets hjemmesider.
garn 4
Slike garn som er tapt kan fiske år etter år. De synker mot bunnen når vekten av fisk blir stor, men når fisken råtner flyter de opp i fiskestilling igjen hvis flyteelementene er intakte. Her fra urøktede garn utenfor Karihola i 2003 der all slags fisk, sjøfugler og hummer stod fast. ( Foto: B. O. Angvik)
garn 2
"Johan Feyer" skal lete etter innmeldte tapte garn fra Ålesundstraktene og til og med Finnmark. Ofte kommer man bort i annet bruk som ikke er registrert tapt.
garn 12
Store mengder tau, stålvirer og garn blir gjenfunnet på slike tok på fiskebankene. 14000 garn er huket og dradd opp siden 1983 .( Foto: Fiskeridirektoratet)