Justis- og beredskapsdepartementet har valgt  videre samarbeid med  italienske Agusta Westlands AW101-helikopter som Norges nye redningshelikopter som skal erstatte Sea-King-.Det stod mellom flere leverandører, men har valgt Agusta-maskiner slik den danske redningstjenesten har gjort. Etter krevende forhandlinger har sakkyndige i departementet og brukere kommet frem til at det er AW101 som best oppfyller kravene som settes til Norges fremtidige redningshelikopter. De nye helikoptrene vil være merkbart raskere, og nå vesentlig lengre enn i dag – under tilnærmet alle værforhold. Tilsvarende vil søkeegenskaper og mulighet for medisinsk behandling vesentlig forbedres. Det som kan velte planene er korrupsjonsmistanker hos Heli-produsenten ved leveranse til India. Skulle de bli dømt, kan kontrakten med Norge bli kansellert.

aheli 1

Slik blir norges nye redningshelikoptere som skal erstatte de 40 år gamle Sea-King sliterne. Utskiftingen begynner i 2015 og skal gjennomføres til 2020. ( Foto: Agusta Westland)
ahel 2
Nær 40 år gamle Sea-King skal erstattes. Noen av disse Rolls-Royce motorene i de norske helikopterne har over 10.000 timer i luften, noe som er verdensrekord. Her Sea-King under øvelse i havna i Kristiansund.