Kontrakten for nytt forskningsskip etter Sterkoder-bygde " Lance" er inngått med et italiensk verft av Norsk Polarinstitutt. " Lance" ble levert i juli 1978 fra Sterkoder, og var opprinnelig en selfangst/ tråler levert til en reder i Gratangen i Troms. Senere ble den overtatt av staten, der den var i tjeneste  i Sjøkartverket og Kystverket til den endte opp som forskningsfartøy i Norsk Polarinstitutt og ombygget i 1994.
lance 1
Sterkoders " Lance" fra 1978 var et isgående fartøy der det var tykkere stålplater og tettere spant, noe som medførte store sveisearbeider den gangen. Nå skal skipet pensjoneres. Skipet var oppkalt etter " Lance 2" som forliste på Finnmarkskysten i 1974, der 11 mann av mannskapet på 13 omkom etter et svært vanskelig redningsarbeid. ( Foto: Norsk Polarinstitutt)
lance 2
Kostbar nyskapning: 1,4 milliarder kroner vil nyskipet " Kronprins Håkon " koste. Skipet blir bygd i Italia , men der Langsten Verft i Møre og omsdal skal stå for ferdigstilling, utprøving og garantioppfølging. Antatt levering blir i 2015. Skipet blir 100 meter langt og 21 meter bredt , der lengden er hele 40 meter større enn dagens  kristiansundsbygde " Lance". ( Skisse: Rolls Royce Marine)