Gravingen i Karihola har intet med småhus å gjøre. Det er tomt for ny avløpspumpestasjon som er på gang. Ifølge EU regler skal alt avløpsvann renses på skikkelig måte før det havner i sjøen. All kloakk i byen skal derfor samles i et stort avansert renseanlegg i Hagelin i perioden 2014-2012, en meget stor investering. Det er snakk om foreløbig en kvart milliard kroner .
intet huus
Her kommer ingen småhus. Det kommer en større pumpestasjon for avløpsvann fra store deler av Kirklandet, inklusive Myra, Brunsvika og Karihola. Gammelpumpestasjonen fra 1974 blir nedlagt. Renseanlegget blir påbygd, og det skal legges ny pumpeledning til Hagelin.
intet huus 2
Skissen viser planene for å samle alt avløpsvann i Hagelin i forbindelse med EU rensekrav som ligger på bordet. Også i bydelen Frei forutsettes samling så langt det lar seg gjøre.  ( Skisse Hovedplan 2014-2021 avløp/ Kristiansund Kommune.)
intet huuse 3
Molde kommune sitt nye rensealegg øst for byen i forbindelse med avløpsanleggene. Topografisk sett er de veldig heldige der i byen da det omrent er flatt nærmest uten fjellhauger i forbindelse med pumpe og gravitasjonsledningene.