Det har over en periode i regi av NEAS med et innleid firma blitt lagt/freset ned rør for fiberpotiske kabler  over hele byen De legges mange rør som sitter sveiset sammen. De meste  som er lagt er 6 rør oppe på hverandre. Et firma la rør fra Rica-bygget gjennom bygatene til ”Televerket” bak posten . Nå er flere lagt  fra Knutzonholmen (Devoldhomen) til Rådhusplassen. Fiberoptikk er et optisk system der lys (ofte fra en laser) ledes igjennom en fiberoptisk kabel. Denne kabelen har en kjerne laget av meget rent glass eller plast. Den (tråden) kan være fra flere millimeter i diameter til en brøkdel av et hårstrås tykkelse.Fiberoptiske kabler benyttes mye i forbindelse med telekommunikasjon, som en bølgeleder, spesielt når båndbreddebehovet er stort.
fiber

Fresing av spor i asfalten der kablene blir lagt ned bortover Vågekaia.( Foto: Håkon Bloch)
fiber 3

Det er ikke store "grøfta" som skal til for å legge slike nymoderne kommunikasjonskabler. Her fra tidligere da Kaibakken stod for tur.( Foto: Håkon Bloch)

fiber 2

Det er mange trekke/skjøte kummer rundt om i byen.(Foto:  Håkon Bloch)
fiber 4
 Her er en fiberkabel (innfelt) som blir brukt som er  cirka 7 mm. i diameter. Den inneholder 7 tråder med 12 fibre i hver, tilsammen 78 ledere.  Det er utrolig av digital informasjon en kan sende ved hjelp av lys i forskjellige hastigheter/frekvenser. Nederst er trekkrørene.( Foto: Håkon Bloch)
fiber 5

Utrolig nok finnes det utstyr til å skjøte slike supertynne fiberoptiske kabler i gatene i byen. Her gjør telekommunikasjonsmontør Runar Bloch klar for sammenskjøtning/ forgrening av de vanvittige tynne kablene, som er på tykkelse med et hårstrå. (Foto: Håkon Bloch)

 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her