Etter årelange utredninger og forkjellige forslag hvordan man skal håndtere ubåten U-864 som gikk til bunns med 73 mann og 1875 flasker kvikksølv og prototyper på jetmotorer/ krigstutstyr til Japan , er man i ferd med å ende opp med å dekke til vrakdelene med betong i Fedjefjorden på Vestlandet. Det er et aber her; finnes det uran i lasten slik andre ubåter hadde på vei fra Tyskland til Japan på slutten av krigen ? Hvis det skal konstateres må alle vrakdelene heves. Det merkelige med dette vraket på 150 m dyp er at hele midtseksjonen ikke er å finne på den flate bunnen. Og den er stor og pansertung.Har det vært noen der allerede i 1950 årene og hentet ting ?
boks 496
Omlag slik så ubåten ut som ble senket i Fedjefjorden i 1945 av en engelsk undervannsbåt " Venturer", men den var 600 tonn større ( 10 meter lengere)  enn den her. Bildet er fra Liverpool etter at tyskerne kapitulerte i mai 1945.( Foto: Ukjent)
boks 2
Kystverket og Dof Management sitt undervannsrobotsytem har nylig funnet kvikksølvflasker rundt ubåten som var tom. Det er målt forhøyet forurensing av stoffet rundt vraket, og 30.000 m 2 er fiskerisone rundt. Folk på Fedje er svært urolig over denne faren på havbunnen
boks 1

Intet vrak og sjøområde er så godt gjennomsøkt på kysten som her nede ved Fedje. ( Bilder fra Rov/ Kystverket/ DOF)
uu459

Ubåten U-550 synker utenfor New York i april 1944 etter å ha blitt angrepet av amerikanske jagere. 12 mann overlever, 44 omkommer. Rett før hadde den torpedert og satt i brann den store USA-tankeren " Pennsylvania" i bakgrunnen med 180.000 fat bensin til England. ( Foto: US Navy 1944)
boks 23

En omtrent tilsvarende undervannsbåt er å finne på Museum  of Science and Industry i Chicago i USA. ( Wikipedia)