Fiskeridirektoratet har mottatt 28 påmeldinger til forsøksfiske etter makrellstørje, eller bedre kjent som tunfisk eller lokalt størje.Før i tiden var det mye slik fisk i Norskehavet , men etter at det ble brukt not i fisket etter krigen, rensket fiskerne havet. Størja forsvant der de fisket ut over 80 prosent av stammen som lever i havet. 
tuna veslegut 50
Et bilde fra 1950 årene da det var store fangster å få med not. Her " Veslegut" fra Averøya som losser stor tunfisk eller kalt størje lokalt. I  1952 var det toppår med 11500 tonn fanget . I 1985 kun 1-ett tonn. (Foto: Kvernes Gamle Bygdemuseum)
tuna 1
Nybåten til frøyaværingene som var innom havna forleden har søkt konsesjon om prøvefiske utstedt av Fiskeridirektoratet. De 28 båter som har meldt seg på under. (Foto: Håkon Bloch)
bg

Før notfisket begynte etter krigen, brukte man slike harpungeværer fra en liten bro foran på motorbåter nå man skjøt og fanget størjer på kysten. Da klarte man ikke å desimere bestanden i det hele tatt. ( Foto: Håkon Bloch)
tuna 23

 

Makrellstørja fiskes hovedsakelig med snurpenot og line, men også med stang, drivgarn og fiskefeller. Det er en veldig god matfisk, som er svært ettertraktet, spesielt til det internasjonale markedet for rå sushi og sashimi. En enkelt makrellstørje kan omsettes for flere millioner kroner, og verdensrekorden ble satt i januar 2013 for én størje, omsatt på Tsukiji fiskemarked i Tokyo for 10 millioner norske kroner. Den har vært fredet i Norge siden 2007. Noen får størje i nota, men må slippe den ut: FIKK NOTA FULL