I en garasje i Kristiansund ble vi forevist en gammel brannpumpe med adskillige år på baken. Eieren hadde arvet den, og visste egentlig ikke så mye om den gamle saken. Av utseendet går det fram at den må være tilårskommen, og det skal ha vært tyskerne som hadde brukt den under krigen. Men det er en norsk fabrikk som har satt den sammen med tyskprodusert motor.

hoe 1

Slik ser denne gamle brannpumpen ut, og er produsert av Skabo jernbanevognfabrikk i Drammen. 

Denne fabrikken ble opprettet i 1864, der det var den første fabrikk som produserte jernbanevogner her i landet. De flyttet til Skøyen i daværende Christiania i 1873, og produksjonen ble utvidet til karosseri til lastebiler, busser og drosjer. Videre ble det laget tekniske apparater som denne brannpumpen. Fabrikken ble oppkjøpt av Strømmens Mek. verksted senere, men ble lagt ned i 1959.

hoe 2
Motoren her  heter Breuer E 2 L og er av tysk fabrikkat med sveivstart. Det er en  494 eller 553 ccm 3 firetakts boxermotor. Disse motorene er laget mellom 1924 og 1930. Man kan derfor regne med at denne pumpen er fra rundt 1930 . Et lite klenodium er det utvilsomt. Det finnes sikkert ikke mange igjen av disse pumpene.