Stadig dukker det opp sprengstoff fra krigstiden som er dumpet i havet. En supplybåt fant tidligere en lekter med skarpe torpedohoder i Gandsfjorden ved Stavanger ved en tilfeldighet ved testing av ROV . Nå er sjøforsvaret der for å ta seg av disse torpedoene. Egentlig skulle alt dumpes på meget dypt vann, men lekteren sprang lekk i 1945 og havnet på rundt 55 m dyp nær land.
alator uv
Torpedohodene på bunnen. (Foto: Island Offshore ROV)

alator val

Det var ROV utstyr under testing ombord i " Island Valiant" som ved en tilfeldighet fant den sunkne lekteren.
alator mus
Sjøforsvaret er godt i gang med destruksjonen av torpedoene. Hvert hode veier rundt 280 kg, og stammer fra enmannsubåten av typen "Molch" som ble plassert ut enkelte steder på norskeysten av tyskerne våren 1945.(Foto: Rogaland Krigshistoriske Museum)
alator 22

Store mengder ammunisjon ble også dumpet her på Nordmøre fra alle kystbatterier og skip i 1945. Et dumpefelt i Halsafjorden på rundt 500 meters dyp ble valgt. Her gikk det skytteltrafikk med lektere sommeren 1945. Storparten havnet i dumpefeltet, men noe fløt opp eller at farkostene som dumpet sprengstoffet drev mot land slik at utstyr havnet på grunt vann. Alt salgs utstyr ble kastet. det ryktes i fjordene at folk dro kroker med tau nær land og fikk opp bl.a. motorsykler etter dumpingen i Halsafjorden.
alator halz
Dumpefeltet i Halsafjorden ligger et stykke innenfor fergestrekningen Halsa-Kanestrøm. I nyere tid er også utrangerte fiskebåter senket i fjorden her. På havsens botten her ligger svære mengder krigsmatriell og ammo. 

alator jul

"Julsund" fra 1917 er et eksempel på senket fartøy i Halsafjorden. Den ble kjøpt fra utlandet til Norge i 1948, og ombygd til ferge der den ble satt inn i ruta Aukra-hollingsholm-Sundsbøen.En tid gikk den også Kristiansund-Tømmervåg-Arasvik-Engdal (1968) Videre  solgt til en privatperson, mulig i 1978 eller 1979.  Det skjedde etter at Cristie & Opsahl var ferdige med byggingen av Solemsundbrua på Tustna. Privatpersonen var Odd Maridal fra Sagvågen i Aure Kommune, han satte den på land ved å grave en grøft i fjæra. Der stod den en tid før Tore Kuløy fra Smøla kjøpte den ca 1980. Kuløy brakte ferga flott igjen og solgte den til Einar Birger Vågland fra Halsa som drev fiskeoppdrett på Solskjeløya på Tustna.  Ferga ble brukt til lager for fiskefor en tid, før den sank rundt 1990. Ferga ble hevet for deretter å bli slept inn i Halsafjorden og senket. Propellen til ferga tok Tore Køløy av og bruker den til hagebord. (Tekst/ foto: Fjordferger i Norge)