Bud fiskevær helt ytterst på Romsdalshalvøya var  i eldre tider byen i Romsdal. Her bodde mye folk sammenlignet med Molde. Det siste norske riksmøtet ble lagt hit i 1533.  Også i dag er det et livskraftig og egenartet  fiskevær med mange kvaliteter. Mange kjører hit for å ta middag i helgene; det finnes flere spiserier her.
derr 1
Utsikt fra Ergan Kystbatteri, et ex tysk fort som er satt i stand og brukes som trekkplaster for turistene. Fortet er tilgjengelig med turistbuss, og har grunnet det store fordeler. Det vises på besøkstallene.
derr 3

Rundt 3 km rett vest ligger Bjørnsund ( her nordre) på noen holmer. Rutebåt fra Harøysund om sommeren. I motsetning til Grip har det vært brann ute i samfunnet her. I 1930 brant en smie og verksted her, men bergningsdamperen " Draugen" av Ålesund var i nærheten med sine pumper. Mye folk kom også fra naboøyer og fra fastlandet for å hjelpe til.
derr 2
Den store kanonen som er satt opp. Den er langt fra lik de orginale ( 6 stk.) som stod her. Det var kanoner med hjul som stod her opprinnelig. Noen hadde puttet en brannslokker inn bak her da vi var en tur på besøk.
derr haapl
For spesielt interesserte så kanonene på Bud slik ut .Franske, som tyskerne fikk tak i under felttoget mot landet i 1940. Rundt 28 fort hadde slike under krigen, deriblandt Aure på Nordmøre og på Ylvingen der NRK lagde det populære programmet Himmelblå. ( Foto fra Kystfort i Norge)
derr 4
Fra Budakanonen som har kjent nok fabrikkant. Til høyre har noen hivd fyrverkeri inn i kassen der instrumenter til sikring stod.
derr 5
Den  "sivile" del av Bud er omfattende med gamle og nye hus i skjønn forening. Noen av 1700 talls husene er særdeles godt tatt vare på. 
derr 7
Her bor sikkert en sjømann. Kreativ vindviser på et av de gamle husene.
derr 9
Typisk motiv fra fiskeværet med brygger, kirka fra 1717 og Riddersalen på toppen av haugen. Det er et nyoppført kultursenter som også har Restauration og overnatting.
derr 6
Bilde av maleri fra Bud i gammel tid, men etter at kirka er bygd. Malt av Ivar Viken, uten vi vet om det er noen kjent lokal kunstner.
derr 8
Til tross for kultursenter og museumsfort i særklasse i Norge; dette enestående radaranlegget som er helt enestående i verden ruster ned. Ikke en skvett rustolje elller noe som helst er brukt her siden Ergan ble istandsatt fra 1990. 
derr 10

Her derimot har budaværingene fått det til. Mens nybygget på Atlanterhavsveien vil bli uten vinduer ( !), har de her  laget hotell, museum og restaurant  hvor gjestene har så god utsikt at de på godværsdager ser omtrent naustene på Island.