På kartplottere som nå omtrent finnes i en hver båt, er slike utstyrt med den mye omtalte mann-over-bord (MOB) knappen. Det er en knapp som kan trykkes på for å finne tilbake til et punkt, samt som viser avstand og hvordan du skal styre for å komme dit. Mange bruker det for å finne tidligere gode fiskeplasser, eller kjent god ankringsplass. Er man flere i båten, og en faller over bord  kan man straks finne igjen punktet det skjedde. 
mob 2
Her er den røde MOB knappen som finner igjen punktet du ønsker med stor nøyaktighet i all slags vær og mørke. 
mob 1
På skjermen vises punktet øyeblikkelig, og avtand til punktet og tid som er gått. Ikke minst vises antall grader du må styre for å komme tilbake det. Helt uvurdelig til å finne igjen fiskeplasser; eller om noen faller i havet. Sistnevnte er sjelden i bruk, men det er meget god hjelp i slike tilfeller. Da må man som nevnt være flere ombord for å aktivere dette.

 

I dette systemet finnes det også  utvidet utstyr som kan bæres med rundt halsen til enhver tid og som styrer hele båten : Systemet består av en liten senderenhet, en base og en antenne.  Senderen er dobbeltkapslet og aktiveres ved å trykke den inn. Senderen er svært kompakt, og brukeren vil ha full bevegelsesfrihet om bord.
Når ulykken er ute og senderen aktiveres fungerer den som en trådløs nødstoppbryter for fremdriftsmaskineri og hydraulikksystem om bord. I tillegg utløses en lokal sirene, og lys og lanterner tennes. Det at maskinen stopper automatisk, ved for eksempel fall i sjøen fra en mannssjark, gir fiskeren mulighet til å komme seg om bord igjen uten hjelp. Redningsleider er påbudt på sjarker.

En aktivitert sender stopper bare ikke maskinen . Det sendes signal til nærmeste kystradiostasjon som kan peile nødsignalet nøyaktig slik at de kan sende redningsenheter til posisjonen øyeblikkelig. 
hvsjark
Vanntett sender for å bære rundt halsen og som aktiverer stans i maskin og varsling til døgnbemannet kystradiostasjon koster rundt 5000 kroner. I enmannsjark-flåten er det mange som har montert dette.