Idag er Fred Olsen Line sin " Black Watch" på besøk i Kristiansund. Skipet ble satt i drift i 1971 under navne "Royal Viking Star", og er bygd på Wärsilä verftet i Finland. Skipet er 177 meter langt, og har kapasitet på 539 passasjerer.
bw k
"Black Watch" og " Svartfoss" i havna i Kristiansund mandag. (Foto: Tove Løkke Sundli)

fje
Fra Griphølen der los ble satt ombord før turen inn til Kristiansund. (Foto: Arild Fjerstad)
bw 1945
Fred Olsens " Black Watch" bygd 1939 endte på bunnen ved Harstad 4. mai 1945.( Foto: Royal Air Force 05/ 1945)

«Black Watch» var for sin tid en av de mest moderne skip i sin klasse. Bygget for Fred Olsen Lines i 1939 og ment for å gå i passasjertrafikk mellom Kristiansand S, Newcastle og Oslo.,men ble straks etter tyskernes okkupasjon av Norge rekvirert av den tyske Kriegsmarine, og skipet rakk kun noen få turer før krigen brøt ut. «Black Watch» hadde norsk besetning frem til 1943, da det mannskapet ble skiftet ut med tysk mannskap og skipet ble gjort om til hovedkvarter for General Eduard Dietl. Hun ble også brukt som depotskip og rekreasjonsskip for tyske ubåtmannskaper.

Den 4. mai 1945 lå Black Watch i Kibotnbukta ved Harstad for anker sammen med den tyske ubåten " U-711" da de ble angrepet av britiske Avenger og Wildcatfly på ettermiddagen. Det tok syv fulltreffere fra de britiske flyene før "Black Watch" eksploderte og knakk i to. Vraket av «Black Watch» ligger rett utenfor Harstad by på en dybde av femten til femti meters dyp, med slagside mot babord side. Ikke langt unna baugen ligger også vraket av den tyske ubåten «U 711», som gikk ned under det samme angrepet. Mange omkom på skip og ubåt noen timer før krigen var over.

Black watch
Fred Olsens " Black Watch" fra 1939 var et skip langt forut for sin tid da det ble sjøsatt i 1939.( Foto: Wikipedia)