Et svært spesielt spørsmål er kommet på banen i det siste. Hydrogenfabrikken og tungtvannsanlegget på Rjulan som ble sprengt  i filler med 5 tonn sprengstoff i 1977. Dette bygget var  av internasjonal verdi kulturhistorisk i  og med den verdenskjente sabotasjeaksjonen der Fredrik Kayser, Kasper Idland, Hans Storhaug, Birger Strømsheim og  Joachim Rønneberg sprengte tungtvannsanlegget  27. februar 1943. Det er laget flere filmer om denne bragden. Det er lokalhistoriker Bjørn Iversen på Rjukan som har fått  ideen om å grave fram rester  det verdenskjente bygget der tungtvannsproduksjonen gik for seg.
bjoern rju

Lokalhistoriker Bjørn Iversen (t.v) og Fridjof Hansen antar kjelleren der tungtannsanlegget stod kan være intakt. Industriarbeidermuseet og Fylkeskonservatoren i Telemark har tent på ideen om å prøve å finne fram stedet. Det var mange som i 1977 prøvde å stoppe spengningen av den store og verdenskjente hydrogenfabrikken på Rjukan.( Foto fra Bjørn Iversen)
cell 2
Her fabrikken i 1928 ved bygging. Under krigen lagde tyskerne tungtvann i den hensikt å lage en atombombe på hjemmebane med slikt vann herfra. Dette ble stoppet en tid etter at sabotører sendt fra England (norske) sprengte anlegget i kjelleren  i 1943. 160 amerikanske 4 motors bombefly prøvde også å bombe  her, med  tap av 21 liv blandt Rjuans befolkning  den 16. november 1943. Fabrikken ble  ikke sprengt fysisk før i 1977. ( Foto: Telemark Industriarbeidermuseum)