Vi har vært innom Havstein soldatkirkegård i Trondheim en tur. Her er storparten av de tyske soldater som omkom i Midt og Nordnorge gravlagt. Kiregården ble oppretttet i 1943, og etter krigen leier det tyske krigsgravforbundet tjenester fra Norge for å holde dette i orden. 
emil 1 kopi
Fra inngangen til gravplassenInnfelt platen som står ved inngangen. 2992 personer er gravlagt her. Noen er flyttet til hjemsted i Tyskland etter pårørendes ønske .
emil 2
Det finnes oversikt over hvor de kom fra de som ble gravlagt her. ( Foto: Bjørn Ove Angvik)
emil 3
Stedet her ligger ved Byåsen vest for Trondheim sentrum. Her har det vært kranseneslegging for kort tid siden fra tysk hold. Det er veldig god orden her. ( Foto: Bjørn Ove Angvik)
emil 4
Slike minneplater ligger tett i tett over hele området. Det finnes også rekkeoversikt . Veldig mange er rundt 21-25 år. ( Foto: Bjørn Ove Angvik)
emil 6
Dette kan være fra Havstein i Trondheim, men indikerer godt hvordan slike seremonier foregikk med militære mannskaper. (Foto: Ukjent)
emil 5
Her derimot er begravelse med katolsk prest på kapellet i Kristiansund. Det kan enten være en aliert flyger eller tysker. Etter krigen ble alle her flyttet til Trondheim. Allierte flygere til Stavne , tyskere til Havstein ( fra 1943).
emil 7 
Ved begravelser som her på Kirkelandet i Kristiansund, var det alltid fulle militære æresbevisninger og salutt i luften når eksempelsvis engelske flygere som var funnet her og der ble gravlagt. ( Foto: Ukjent)
emil 8


Det er ganske gode oversikter over falne og skjebne fra tysk side. Her er soldat som omkom i Karihola i Kristiansund 4. april 1943. (Samme dag som M/S " Altair " ble torpedert og senket ved Kvitholmen på Hustadvika.  Soldaten var uheldig og fyrte av 2 cm luftvernkanon under øvelseskyting rett i bergveggen eller betongveggen rundt stillingen og døde om kvelden den 4. april etter splintskader.