Her litt fra siste åpne møte hos Skipshistorikerne den 26.februar der Stekoders historie under Kamsvågfamilien var emnet. Som vanlig dukket det opp mange som ville høre om dette i medlemslokalet i Loennechgengården midt på Vågekaia.
ns 31

Hovedkåserere fra venstre John Inge Hals fra tegnekontoret, Alf Gundersen fra administrasjonen og Odd Ulseth fra Verkstedklubben.( Foto: Håkon Bloch)

Det var mange  historier å få høre som at  ”Sterkoder” som på gammelnorsk Starkadr som betyr ”den stridsdugelige”.
Historien til Sterkoder som startet med Bjørnehougen Værft i 1824. Dette Værfte opphørte i 1916. Den første Sterkodermoteren ble laget i 1910 og den siste i 1946. I 1916 ble Aktieselskapet Stærkoder etablert med Ole Mollan og Bernt Skeid som eiere og drivere. De gikk konkurs i 1963 på grunn av en kostbar bedding, firmaet ble videre styrt av Distriktenes Utbygginsfond.

ns 2 ccc

Ingeniøren Ivar Kamsvåg som da arbeidet ved Ulstein i Ulsteinvik tok inniativet sammen med broren Arnfinn Kamsvåg som var økonom  Oslo til å kjøpe Verkstedet, De tok over som eiere i 1966. De skulle drive  reparasjon og ombygging av skip – og ikke nybygging som det allerede var overkapasitet på. De fikk senere tillatelse til nybygging.
Mye forandringer, i 1967 nytt plateverksted, 3 nybygg i 1968, 4 i 1969 og 4 i 1970 og slik ballett det på seg med gode resultater.
ns  1


Det var lite fagfolk å finne i området, men det løste seg med kurs og opplæring mens nybyggingen foregikk.
Utviklingen gikk videre med ny bedding i øst, Smedvågen Averøy og kjøp av det konkursrammede Storvik Mek. Verksted.
ns 3

 Ingeniør Lars Ola Fiske fortalte fra sin tid på Storvik og Sterkoder. Det ble fortal mange morsomme, spennende og mindre hyggelige historier.
Det ble videre fortalt om fregattene og mye frem til UMO Sterkoder.( Foto: Håkon Bloch)

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her