Nå blir det alvor av å grave fram tungtvannsanlegget på Vemork. Fylkesrådmannen opplyser at Telemark fylke gir støtte til et forprosjekt som tar sikte på å få fram restene av kjelleren hvor tungtvannet ble produsert. Bygningen ble sprengt til grunnen i 1977, men under restene ligger deler av kjelleretasjen som var målet for tungtvannsaksjonen under krigen. Det er rjukanmannen og lokalhistoriker Bjørn Iversen som har satt i gang dette prosjektet. Også Joachim Rønneberg som var med på å sprenge tungvannsfabrikken i 1943 synes det er en glimrende ide å finne rester av dette slik at det ikke forsvinner i glemsel.
pang 1
Her ryker tungtvannsfabrikken som er verdenskjent i historien fra 2. verdenskrig i 1977. Mulig er kjelleren intakt. Telemark Fylkeskommune og norsk industriarbeidermuseum på Rjukan er interessert i denne for landet viktige historiske saken. ( Foto: Telemark Arbeiderblad/ Bjørn Iversen)
pang 2 bb

Bjørn Iversen, lokalhistoriker på Rjukan sitter inne med enorm viten om " Vannstoffen" som tungtvannsfabrikken ble kalt, samt annet som angår denne tiden dan tyskerne var på jakt etter å skaffe seg atomvåpen . Se RADIO RJUKAN