Et spennende dobbeltforedrag på dagen 75 år siden ca. 10 tonn av Norges gullbeholdning ble fraktet gjennom deler av Nordmøre med fjordabåten ”Driva”.
Det er duoen Per Arnt Harnes og Ola Gjendem som vil berette den viktige og samtidig spennende reisen som ble foretatt gjennom deler av Norge i april/mai 1940.
Senkningen av Blücher i Drøbaksundet førte til at den tyske invasjonsstyrken som hadde som sitt fremste mål å sikre seg Konge og regjering ikke lyktes med dette. Norges politiske ledelse kom seg på et ekstra tog som ble satt opp fra Østbanestasjonen i Oslo. Fra historiebøkene kjenner vi til møter både på Elverum og på Nybergsund, mange har lest om tyskernes angrep mot Nybergsund og bildet av Konge og Kronprins ved ”Kongebjørka” i Molde er kjent for de fleste.
driva 1941

Fylkes Ruteselskaps kystruteskip DS «Driva» ble rekvirert, og de siste ti tonnene av gullasten ( 49 tonn ble til sammen reddet) brakt ombord mens kaien stod i brann. Ombord på «Driva» var også Einar Gerhardsen. Den 30. april måtte «Driva» settes på land ved Ramsvika på Visnes i Eide etter et tysk flyangrep. Gullet ble flyttet med lastebiler til Gjemnes, hvor det ble lastet ombord i fem fiskeskøyter fra Bud og Hustad – «Heimdal», «Bard», «Svanen», «Leif» og «Gudrun».Bildet er " Driva" i Aure i 1941. ( Foto:Brunsvikanet arkiv)

 

22. april 1940 var Konge og regjering på Stuguflåten i Romsdalen. Her ble en provisorisk anordning som førte til etablering av Nortraship fattet.
Det er nok kjent for svært mange at gullbeholdningen til Norges Bank ble transportert ut fra Oslo ”foran nesen på tyskerne”. Gullbeholdningen gikk etter hvert med tog til Åndalsnes.
Om lag 1/3-del av gullbeholdningen gikk fra Åndalsnes til England med krysseren ”Galathea”.
galathea
HMS " Galathea" bragte 1/ 3 av gullet på 49 tonn i sikkerhet i England. 14.desember 1941 ble jageren torpedert av en tysk ubåt utenfor Alexandria i Egypt i Middelhavet og sank på 3 minutter. 469 omkom . (Foto: Ukjent)


 

Resten av gullbeholdningen ble transportert til Molde og skulle om kvelden 29.april bli med krysseren ”Glasgow” til England sammen med konge, kronprins og regjering. Mens lastingen av gullet pågikk ble krysseren angrepet av tyske fly både med bomber og mitraljøser. Av hensyn til passasjerenes sikkerhet (258 i tallet) ble det kastet loss før alt gullet var om bord.

 Mye gull var fortsatt tilbake i byen. Mesteparten av dette ble brakt om bord i d/s ”Driva” under angrep fra tyske fly og mens byen sto i brann. ”Driva” kom seg ut av byen og kom til Lyngstad i morgentimene neste dag. Noen tid senere ble fartøyet angrepet av et tysk fly og fartøyet ble satt på land. Det tyske flyet konsentrerte nå oppmerksomheten mot passasjerene med harde skyss. Disse søkte på land og ”Driva” ble glemt som mål av det tyske flyet. Etter en tid kom ”Driva” flott ved at det tunge gullet ble fraktet bakover i båten til skipet igjen fløt med baugen høyt i været.

Nå gikk ”Driva” til Gjemnes - denne gangen uten passasjerer - hvor gullet ble omlastet til fem små fiskebåter. De fem fiskebåtene fikk også med seg ca. 8 tonn med gull som hadde blitt kjørt fra Molde til Gjemnes med lastebiler. De små fiskebåtene brakte gullet til Frøya hvor det ble flyttet over til to større skøyter og ført videre til Tromsø.

 Det er Ola Gjendem som tar for seg Kongens reise mens Per Arnt Harnes følger på med historien om gulltransporten.

 Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under kveldens møte hos Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården.

Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.