I fremtiden skal vi i mye større grad leve av ressurser vi får fra havet. Sen marine næringen er spådd en lysende framtid. Ingen har så mange bedrifter innen disse næringene som Møre og Romsdal. Denne posisjonen har vi ikke tenkt å gi fra oss. I Møre og Romsdal har vi alltid levd av det vi har hentet fra havet. Velferden vi har bygget opp i fylket vårt er langt på vei basert på marine ressurser.

120 bedrifter og rederier innen marin næring tar nå et viktig grep for å sikre rekruttering og kompetanse. Gjennom å etablere Marint kompetansesenter skal det synligjøres de mange mulighetene som finnes i næringen. Senteret skal arbeide for at bedriftene får tilført kompetanse i alle ledd.
ekklaksoi

Marint kompetansesenter med kontor i Averøy og Sunnmøre  i framtiden(Illustrasjonsfoto Ekkilsøy)

Marin næring består av små og store bedrifter/rederier innen fiskeri, foredling, havbruk, brønnbåt, biomarin (fiskemel, oljer, fôrprodusenter, marine tilsetningsstoffer, omega 3 etc.) og bedrifter i nær relasjon til disse, som tjenesteleverandører og utstyrsprodusenter som fiskeredskap mm.
Marint Kompetansesenter eies av bedriftene/rederiene, og er en videreføring av tidligere opplæringskontor (FiskOK). For å bli det sterke verktøyet den marine klyngen ser for seg, organiseres senteret i to avdelinger; avd. opplæringskontor og avd. kurs og konferanse. Fagopplæring vil fortsatt ha hovedfokus og lærlingordningen skal sikre at bedriftene/rederiene får tilført fagkompetanse på høyt nivå. I tillegg vil det nå bli en viktig oppgave å utvikle kurs og annen opplæring som eierbedriftene har behov for.
ekkil 2
Havproduksjon vil i framtiden være en veldig viktig ressurs fro Norge. Her ved Oterbekken i Averøy.

 

Marint Kompetansesenter vil være synlig og til stede i hele fylket, gjennom våre kontorer på Averøy, i Ålesund og i Fosnavåg. I tillegg til å være næringens verktøy for å få tilført nødvendig kompetanse til eierbedriftene, skal kompetansesenteret bidra til at den marine næringen, delbransjer og enkeltbedrifter blir attraktive valg for mange.

Ved å etablere Marint Kompetansesenter har vi fått et framtidsrettet og samlende redskap for å fremme den marine klyngen i fylket. Gjennom læring på tvers av våre bedrifter og rederier, tett dialog med skolemyndigheter og kompetansefokus, skal vi sammen skape den opplæringsarenaen den marine næringen må ha for å møte framtidas utfordringer. WWW.MARINT . NO