”Skipsfartshistorisk” inviterer til historisk ”vandring” mellom Sørholmen og Piren i kveld. Det er parhestene Asbjørn Ersvik og Stein Sættem som skal være guider.
”Vandringen” skjer under åpent møte i foreningens lokaler i Loennechengården.  De to foredragsholderne, begge medlemmer i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre, har funnet fram masse spennende bilder som vil vise utviklingen av området mellom Sørholmen og Piren.
stella
MY «Stella Polaris» seilte på cruise verden rundt og ble ikke bare rederiets mest berømte skip, men også et av de mest kjente cruiseskip i verden. Under andre verdenskrig ble hun rekvirert av den tyske okkupasjonsmakten og brukt som losjiskip for tyske soldater. I 1951 ble skipet solgt til det svenske rederiet Clipper Line, men fortsatte i cruisetrafikk fram til 1969 da hun ble solgt til Japan  og ankret opp som restaurant- og hotellskip. I august 2006 sank skipet utenfor Japan under slep til Kina. Her avbildet i farger i havna  og utenfor Storkaia i Kristiansund i 1944. 


Fasaden av det tidligere produksjonsbygget til Nordmøre Meieri er det eneste som er tilbake av bygningene som sto langt Storkaia før krigen. I anledning oppføring av kjøpesenteret Storkaia Brygge ble meieribyggets fasade mot havna vernet for ettertiden.
Vi som har passert ”middagshøyden” husker Storkaia med yrende liv når Hurtigruten la til foran Berglid frukt.  ”Cometa” kunne vi ofte se foran Fishan-bua til Elvira og Arne Moe, mens i andre enden av Storkaia lå gjerne Wilhelmsens sine skip som lastet for Cuba og USA.
stella 2
Bjørn Ove Angvik ved fester for bombene som ble anbragt av tyskerne under Storkaia i 1944 for å sprenge kaianlegget i luften. Disse ble borte da ny Storkai ble bygd tidlig på 2000 tallet.


 De som er eldre husker Knudtzongården som ble tatt av flammene i 1940 sammen med alle bryggene og boligeiendommene som lå med fasaden mot havna.
Basisen for presentasjonen er Stein Sættems store bildesamling og Asbjørn Ersvik nitidige fortegnelser over de som har bodd og hatt sitt virke i området mellom Sørholmen og Piren.Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler.
Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.