Rosa sløyfe 2015: Å leve med uhelbredelig brystkreft


- Jeg vil nyte hvert øyeblikk av den tiden jeg har, sier en av de mange kvinnene vi gir oppmerksomhet under årets Rosa sløyfe-aksjon. Når fremtiden er uviss grunnet en uhelbredelig brystkreftdiagnose, blir tid en verdi som ikke kan sløses bort.
bra brea


I år arrangeres Rosa sløyfe-aksjonen for 17. gang i Norge.  Temaet fra i fjor videreføres når vi igjen gir oppmerksomheten til dem som lever med uhelbredelig brystkreft.

- Etter fjorårets aksjon fikk vi sterke tilbakemeldinger fra dem som lever med en kreftsykdom som ikke kan kureres. Vi fikk flere bekreftelser på at aksjonen bidro til mer åpenhet og økt kunnskap om livssituasjonen, men vi har fremdeles en jobb å gjøre, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.  

Derfor ønsker Brystkreftforeningen og Kreftforeningen gjennom årets aksjon å fortsette å spre kunnskap og informasjon om uhelbredelig brystkreft. Selv om tre av fire brystkreftdiagnostiserte forblir symptomfrie etter behandling, vil nesten hver fjerde brystkreftopererte oppleve at kreften sprer seg til andre organer.

- Da kan ikke kreften kureres, og det handler om behandling for å begrense sykdommen, lindre smerter og forlenge livet. Alvorlig sykdom er også en påkjenning for pårørende, og for mange preges tilværeselen av uvisshet. Det eneste man vet sikkert er øyeblikket her og nå, og da kjenner mange på at tiden må brukes på det som er viktig, styreleder i Brystkreftforeningen Olaug Mortensen.

Selv om uhelbredelig brystkreft ikke kan kureres, blir behandlingsmulighetene stadig bedre og brystkreft med spredning kan leves med i mange år. Forskningen som pågår i dag vil i fremtiden gi endra bedre behandling.

Mer forskning
- Et av Rosa sløyfe-aksjonens mål er å bidra med penger til brystkreftforskning, og forskningsprosjekter som vil komme de som ikke kan blir friske til gode. Her ser man på hvordan uhelbredelig brystkreft kan forebygges gjennom behandling, men også forskning som kan gi økt livskvalitet og forlenge livet.  Ved å forlenge livet får pasientene muligheten til å oppleve stadig nye medisinske gjennombrudd. Et fremtidshåp er at brystkreft med fjernspredning går fra å være en uhelbredelig til en kronisk sykdom og kanskje kureres i fremtiden, sier Ryel.


Rosa sløyfe-aksjonen i Norge har satt brystkreft på dagsorden for å bedre kvinnehelsen, og har fortsatt som mål å bidra til tidlig oppdagelse og bedre prognose for brystkreft. I tillegg å bære en rosa sløyfe i oktober, oppfordrer Kreftforeningen og Brystkreftforeningen det norske folk til å invitere noen de er glad i til en lunsj.

- For dem som ikke kan blir friske er det ekstra viktig å bruke tiden godt. Det eneste sikre er nå, og mange med uhelbredelig kreft velger å bruke verdifull tid sammen venner og familie. Det du altfor sjelden får gjort, kan fort bli det viktigste. Bruk tiden din med mennesker du er glad i. Del en Rosa lunsj i oktober i solidaritet med dem som er rammet av brystkreft, oppfordrer Mortensen i Brystkreftforeningen.

 

Nye tall om brystkreft:

·         Én av tolv norske kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet

·         I 2013 fikk 3.220 kvinner og 36 menn brystkreft

·         630 kvinner og 7 menn døde av brystkreft i 2013

·         Det er over 40.000 personer i Norge i dag som har eller har hatt brystkreft, nærmere 18.000 fikk diagnosen for mer enn 10 år siden

Målet med Rosa sløyfe-aksjonen er:

·         å vise solidaritet med de som rammes

·         å øke kunnskapen om brystkreft

·         å samle inn penger til forskning og andre brystkreftrelaterte prosjekter

Dette skjer i regi av Brystkreftforeningen Kristiansund og omegn:
03.oktober stand på Amfi Storkaia Brygge kl. 12.00 – kl. 16.00


03.oktober stand på Amfi Futura kl. 12.00 – kl. 16.00

04.oktober stand på Kristiansund Stadion i forbindelse med fotballkamp mellom Kristiansund BK og Brann fra ca. kl. 13.00

09.oktober stand på Fjordkroa, Aspøy i Tingvoll Kommune fra kl. 14.00 – kl. 17.00

 

For mer informasjon kontakt:
Liv Kristine Kristiansen – Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. – mobil 95 70 44 48.