Torsdag kveld er det klart for et nytt åpent møte hos Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre.

Det er ”litt Sterkoder” som er fokus for torsdagkveldens presentasjon, mer bestemt ”Sterkoderanlegget – omstilling fra veft til industripark”.

Denne gang gjøres det klart for en bedriftspresentasjon.
222 b
Sterkoder 1944: Ikke rare greiene , mulig het det Bjørnehougen Værft den gangen. (Foto: Kurt Monsen)

Det er Svein Monsø, daglig leder i Umoe Sterkoder AS, som kveldens foredragsholder.

Kristiansunderne kjenner Storvik og Sterkoder som de store industriarbeidsplassene i Kristiansund. Etter Storvikkonkursen i 1981 kjøpte Sterkoder Mek. Verksted A/S Storvikanlegget på Dale og drev dette i noen år. Sterkoder plukket også inn de aller best kvalifiserte blant de tidligere ansatte hos Storvik. Gjennom russertrålerprosjektet skapte ”nye Sterkoder” stor aktivitet i byen.

I februar 1991 kjøpte Jens Ulltveit-Moe Sterkoder og drev skipsbygging fram til 2003, da hele denne virksomheten ble avviklet.
222 a
Storvik Mek. Værksted 1942. Mørebåt (MFR) innom (t.h) . T. v. en av de tyske vaktbåtene som passet konvoier  på kysten den gangen. ( Krigsbilder net)

Selskapet ble lagt inn under Umoe Eiendom og tre personer med Ingvar Stølan som leder, ble igjen i selskapet for å forvalte de betydelige eiendommer og anlegg som lå i selskapet.

Ingvar Stølan ble avløst av Svein Monsø for 11 år siden.

Melkvika (Sterkoder) har i 17 år vært leid av Aibel og denne avtalen går frem til 2020. Dale Industripark (Storvik) har gjennom 15 år blitt utviklet for leietakere med virksomheter rettet mot offshore service.
222 c
Russertrålerprosjektet var et svær oppgave  før det gikk over ende. Dag Arnesen og ? Sandvik foran " Rybak" en av trålerne ved Sterkoder vest. ( Arkiv BN)

Møtet i ”skipsfartshistorisk” vil omhandle utvikling og drift de siste 11 årene og tanker om fremtiden.

Noen av oss har vel kanskje en røff peiling, men hva er det egentlig som er å finne på ”gamle Storvik” i dag – og hvordan vil dette utvikle seg framover?

Dørene til lokalene i Loennechengården åpnes som vanlig rundt klokken 18, mens møtet starter klokken 19.
222 d
Dronefoto over Dalasundet med dagens Umoe Sterkoder ex Storvik Mek. ( Foto: Per Kvalvik)