M/Kr Rover, (LKAI), (H-326-F), 20 x 6 m. (62 x 17,8 x 8,3 fot), bygget ved et båtbyggeri på Ølve i Hardanger i 1950. Båten eies av Skipstrans Kystlag og har staus som verneverdig av riksantikvaren. Det er Terje Bøe (stammer fra byen, Alnesslekta), leder av kystlaget som orienterer om ståa.Er nå registrert som passasjerskip, noe som skyldes kondemneringsregler og slikt.(skal ikke brukes til fiske). Den har drevet med fiske, hvalfangst, kystvakt, ettertningstjeneste og skoleskip.

kanoner

" Rover" har litt av en historie der den ligger uskyldig og selg krabbe og sjømat ved kaia i Kristiansund, Nå er den hyret av NRK i  forbindelse  med etteretningsdokumentar.( Foto: Håkon Bloch)

Skipet drives av “Skipstrans Kystlag” som arbeider for å fremme kystkultur, ta vare på  tre-skip, bruk av tradisjonelt utstyr og gjenstander, samt miljøarbeid innen området. Det er skrevet bok om båten i forbindelse med den “kalde krigen”; “Askeladd i kald krig” som omhandler alt fra observasjoner av Russisk aktivitet under hvalvangst i de nordlige områdene, jordprøvetaking etter atomprøvesprenging på Novaja Semlja og annnen etterretningsvirkso0mhet. ,(mye dødlig atomstøv) fotografering av atomubåter som “skrubbet skutesiden”, (og ble fotografert). Den er i forbindelse med at NRK skal lage en dokumetarserie (5 episoder) innhyret som dokumentskip, serien omhandler  den kalde krigen.

kanoner 2

Terje Bøe er leder i kystlaget Skipstrans sørpå og skal være med NRK og lage en dokumentar om overvåkingen til sjøs. ( Foto: Håkon Bloch)

kanoner 3

Her det siste etterretningsskip Norge har. " Marjata 4" heter den og kan lytte og se når du bruker mobilen eller lytter på " Dyrelivet på våre kantar." Her utafor Røeggen i Averøy for en tid tilbake. ( Arkiv BN)

 Kystlaget selv ønskerå filme “nordafør”, men det koster foreningen. NRK skal filme ved kai og på havet sørafør. Det er kjent at den tidligere ettertningsleder Alf Martens Mayer (Mammen) vervet fiskere og sjøfolk til oppdrag  (de fikk spesielle kamera/filmer til oppdraget).