Ole Jørgen Wirum er foredragsholder i Skipsfartshistorisk Selskap torsdag 25. april.

Mot slutten av unionstiden med Sverige på 1800-tallet hadde Norge fått utvidet sitt handelsnettverk og sitt næringsliv og med dette skaffet seg allianser og «økonomiske muskler» til å avvikle unionsbindingene til Sverige på en fredelig måte.  Nøkkelbegrepene her var bl.a. klippfiskeksport, skipsfart og trelast.  Kristiansund med sine handelshus og gründere spilte i denne forbindelsen en viktig rolle med å bygge det nye Norge. 
nssr

Denne torsdagskvelden skal vi ta for oss historien om kristiansunderen Johan Christian Sørensen som i 1857 etablerte en trelastvirksomhet i Santander i nord-Spania, en virksomhet som med tiden fikk filialer i knapt 20 byer over hele Spania.  Denne etableringen holdt «koken» helt frem til år 2000, i alt 143 år!

Wirum tar utgangspunkt i Johan Christian Sørensen som 27 år gammel steg i land i Santander i Spania en høstdag i 1857.

Dette var midt i ”Spansketiden”, og Sørensen hadde på dette tidspunktet 10 år bak seg i Søren Knudtzons firma, Nicolay Knudtzon & Sønner.

Kort tid etter at Sørensen ankom Santander ble trelastfirmaet Sørensen y Cia (Sørensen & Co.) startet.

Etter hvert skulle flere kristiansundere komme inn på eiersiden i selskapet, som i ettertid framsto som La Compania de Maderas.

Det er fri entré og adgang for alle. Dørene åpnes klokken 18,30 og møtet starter klokken 19.