Slaget på Kristiansunds Red 8. Juli 1808” er bidraget fra Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre i forbindelse med arrangementet ”Båtens og Havna dag” som arrangeres i Kristiansund lørdag. Foredraget starter klokken 11,30.
1808
Følgende ramme: Fri entré, ikke vafler og kaffe denne gang, heller ikke loddsalg. Det er imidlertid generelt åpent lokale mellom 11 – 15, samtidig som det rigges opp med bord og benker både i selve Vågeveien (gata er stengt for trafikk), som i bakgården.  
I lokalet er det salg av pølse og brød, kaffe, kaker og mineralvann.
Jørgen Strand, formann i foreningen forteller og viser masse bilder på storskjerm. Først litt om bakgrunnen for krigen 1807 – 1814, deretter litt om vurderinger som ”høye herrer” gjorde seg omkring Kristiansund havn sin betydning for trafikken langs norskekysten, om bygging av forsvarsanlegg i byen, litt om de ledende menn i byen som var aktive i selve forsvarsoppbyggingen (de fleste av dem var betydelige redere her). Og selvfølgelig om selve angrepet som to engelske skip sto bak,a. 500 manns besetning og til sammen utrustet med 80 kanoner. Og ikke minst resultatet (britene stakk, mens ”Indlandets smågutter kastet småstein etter dem”).