Din hverdag – en annens drøm!

Det er noe helt eget å ta sine første skritt i et fremmed land, enda vakrere er det kanskje å få være med på reisen.

Tenk å få lov til å være den som oppfyller en annens drøm, samtidig som du selv er med på en spennende, interkulturell reise? Dette kan du gjøre ved å bli vertsfamilie med AFS Norge Internasjonal Utveksling.

Den 16. august ankommer 119 spente utvekslingselever Norge for å leve ut drømmen sin om å ta del i en vanlig, norsk hverdag. To av disse er Carla fra Tyskland og Antonio fra Portugal. De neste 11 månedene skal Carla og Antonio bo hos en norsk familie, gå på videregående skole og delta på aktiviteter i lokalsamfunnet.
vert
AFS søker vertsfamilier også på Nordmøre. 

 

Carla lurer på hvem som skal lære henne å like brunost, og Antonio vil veldig gjerne prøve å gå på ski.

AFS Norge er nå på leting etter familier på Vestlandet som er villig til å åpne sin dør, dele sin hverdag og familie med Antonio, Carla eller en av de andre utvekslingselevene, neste skoleår!

«Vi synes det er viktig å få frem at å være vertsfamilie er utrolig morsomt! Noe av det fineste vi har fått ut av det å være vertsfamilie, er å få fokuset bort fra oss selv, og følelsen av å bety noe for noen.» sier Lene og Kenneth, som har tidligere vært vertsfamilie med AFS.

Å ta imot en utvekslingselev er en fin måte å få et unikt innblikk i en annen kultur, samtidig som man får se den norske kulturen gjennom noen andres øyne. Ved å være vertsfamilie, blir man med i et enormt nettverk av engasjerte globale medborgere, med forståelse og respekt for ulike tradisjoner, etnisiteter og religioner.

Antonio og Carla har lyst til å delta i din hverdag. En hverdag som for deg er helt vanlig, men som plutselig blir mer spesiell når du deler den med noen for første gang. Du blir med på å utforske noe gammelt, samtidig som du oppdager noe nytt. Gamle tradisjoner får et nytt liv, man får en smak av utlandet og venner for livet.

Antonio er en aktiv gutt som sjeldent sitter stille. «Jeg er veldig glad i trening og driver med flere ulike idretter. Akkurat nå er favoritten fotball.» sier han. Antonio er også glad i musikk, og spiller selv trommer. På skolen er han en motivert elev som markerer seg spesielt godt i matte og fysikk, og han ønsker å bli ingeniør i fremtiden. Antonio har erfaring med AFS og utveksling fra før: «Søsteren min har vært på utveksling i Tyskland, og vi har også vært vertsfamilie for en elev fra Thailand. Denne erfaringen inspirerte meg til å dra til Norge, og få oppleve en ny kultur og hverdag.».

«Grunnen til at jeg har valgt å dra på utveksling til Norge er fordi jeg elsker Skandinavia!» sier Carla, «Jeg er veldig spent og ser frem til å kunne fordype meg i den norske kulturen og møte nye mennesker.». Hun er en åpensinnet og hyggelig jente, som er målbevisst og gjerne oppnår det hun setter seg fore. Carla er kreativ og noen av hennes interesser er dans, piano og teater. På vinterstid liker hun også å stå på snowboard.

Som vertsfamilie tilbyr dere først og fremst et trygt og godt hjem for utvekslingseleven gjennom et skoleår. Eleven skal være en del av familien, og delta i familielivet på lik linje med andre familiemedlemmer – som å hjelpe til med å lage fredagstacoen eller bli med på søndagstur i skogen!

Man trenger ikke å være en «kjernefamilie» for å bli vertsfamilie med AFS. Om man er en eller to foreldre, med små, store, voksne, mine, dine, våre eller ingen barn har ingen betydning. Vertsfamilier kan komme i alle former og fasonger, her er det bare kreativiteten som setter grenser. Det viktigste er at du er åpen for å ta imot en student inn i livet ditt og hverdagen din, og ikke minst i hjertet ditt. Vertsfamilien er elevens største støttespillere under oppholdet i Norge. Som vertsfamilie må du kunne stille med kost og losji, og hjerterom.

Dersom noen er interessert i å være vertsfamilie for Carla og Antonio eller noen andre AFS-elever kan de ta kontakt med AFS Norge på 22 31 79 00 for en uforpliktende prat, eller se www.afs.no

Fakta om AFS Norge Internasjonal Utveksling

  • AFS er en internasjonal, ideell, frivillig medlemsorganisasjon, som har 70 års erfaring med utveksling
  • Ved å bringe mennesker fra ulike kulturer sammen, ønsker AFS å gi dem mulighet til å utvikle kunnskap og forståelse som er nødvendig for å skape en mer rettferdig og fredelig verden.
  • Rundt 130 AFS-elever fra hele verden kommer til Norge hvert skoleår. Samtidig er ca. 220 norske ungdommer på utveksling i ulike land.
  • Med AFS kan du ta et skoleår i utlandet eller du kan dra på kortere utvekslingsprogram om sommeren.
  • Når du reiser med AFS kan du søke om stipend fra Lånekassen, i tillegg til at AFS Norge har egne stipender du kan søke på.
  • AFS Norge har hovedkontor i Oslo, i tillegg til frivillige lokallag rundt omkring i landet.
  • Det finnes AFS-kontorer i nesten 60 land, og organisasjonen har ingen politisk eller religiøs tilknytning.
  • For mer informasjon sjekk www.afs.no

Hvorfor bli vertsfamilie?

  • Dere får være med på en fantastisk, kulturell reise uten å dra hjemmefra.
  • Dere får en spennende opplevelse hvor dere ikke bare lærer om en annen person og en annen kultur, men også om dere selv og deres egen kultur.
  • Dere får en morsom og givende opplevelse som gir minner for livet.
  • Dere gir en ungdom mulighet til å oppnå sine drømmer og ambisjoner.
  • Som vertsfamilie med AFS blir dere med i et fellesskap som jobber for å skape en mer rettferdig og fredelig verden.
  • Dere får ett nytt familiemedlem å dele hverdagen med.