Torsdag kveld er det klart for ”En tur til Sør-Georgia” i lokalene til Skipsfartshistorisk i Loennechengården. ”Reiselederen” er en av foreningens lokale medlemmer; Olav Fahre.

Den som lurer på hvor Sør-Georgia er i verden får her og nå et uttrykk, hentet fra hvalfangermiljøet i gamle Vestfold fylke; nemlig ”sønnafor verden”.

Det var kaptein C. A. Larsen, mannen som førte Antarctic under Nordenskjøldekspedisjonen i perioden 1901 – 1903, som hadde konkludert med at området ved Sør-Georgia var et ypperlig fangsfelt for hval.
gry
Hvalstasjonen i Grytviken ved Antarktis ble forlatt av nordmennene i 1960. ( Skjermdump Youtube / Daniel Mc Curdy)

Allerede året etter var det etablert en landstasjon i Grytviken på Sør-Georgia. C. A. Larsen var initiativtaker og ble stasjonens første leder. Selv om Larsen skaffet den nødvendige kapital for etableringen for det aller vesentligste utenfor Norge, var det aller meste bygd opp på norsk ekspertise.

Etter hvert kom det flere stasjoner på Sør-Georgia og aktivitetene holdt stand fram til midten av 1960-tallet, da de siste nordmennene forlot øygruppen.

Foredragsholderen tar publikum med til dagens Sør-Georgia. En rekke bilder på storskjermen viser hvorledes anleggene og ikke minst gjensatte hvalbåter framstår i dag, men her kommer også historiske bilder fra den tid det var en meget stor aktivitet på Sør-Georgia.

Som vanlig er det fri entré og adgang for alle.