Halfdan Backer AS den store fiskeforedlingsbedriften  - seinere kalt Norfinn -på Innlandet i Kristiansund ble ombygd til boligformål rundt 2005 . Mange har hatt arbeid her opp gjennom tiden. 
norfinn b
Halvdan Backer på Innlandet var en stor aktør innen fiskeforedling i Kristiansund, og bygget her var enormt moderne på 1950 tallet. ( Digitalmuseum)

Fabrikken som ble bygget i 1951, var en av landets største funkisbygg da det sto ferdig. Fabrikken var tegnet av Erik H. Aslaksen i 1946. Arkitekt Per Solem har sto for transformeringen til boliger. Leilighetene er fra 36 kvadratmeter til 156 kvadratmeter.

Det var firmaet Halfdan Backer a/s som bygde fabrikken. Dette var i sin tid verdens største klippfiskeksportør. Det nye anlegget på Innlandet var på 10 000 kvadratmeter hvorav 2 000 kvadratmeter var fryselager. Bygget er oppført i armert betong. Foran anlegget er det en dypvannskai på 165 meter.
norfinn 2005 sjursvik 1024
Fabrikken rett før den ble ombygd til boliger i 2005. ( Fotoarkiv BN)

Bedriften var også en av pionerbedriftene i Norge når det gjelder filetproduksjon. I de store sildeårene ble det tatt i mot mengder av sild. Senere ble det dannet et norskfinsk selskap – Norfinn – som hovedsakelig drev med produksjon av seifilet.

Frionor kjøpte anlegget i 1988. Dette ble gjort for å bli kvitt en konkurrent. 65 ansatte mistet da jobben. Siden har det vært beskjeden drift i lokalene. Firmaet Marcussundet a/s tok over anlegget, men i stedet for fisk har man gjennom Marcussundet Eiendom AS utviklet det nye boligprosjektet – Norfinn Bo & Ro.
norfinn
Slik endte den store fiskerifabrikken her i Sjursvikveien. I anleggsperioden var det brann i bygget .( Foto: Ingebrigt R. Arnøy)