I Skipshistorisk Selskap torsdag kveld er det klart for 120 år med verftshistorie fra Gomasiden av Vågen i Kristiansund.

Foredragsholderen er Ole Marius Mollan og han følger historien fra Kristiansunds Baadbyggeri Ltd. ble etablert i 1899 og fram til i dag hvor verftet framstår som Kristiansund Mekaniske AS, en stor arbeidsplass i dagens Kristiansund.
kmv 1
Fra verftet i Vågen der bilfergene Bolsøy og Veøy var i 2009. ( Arkiv BN)

Mens det fra etableringen og fram til 1931 var John Børve, veritasagenten, som var sentral, har det de siste 90 år vært tre ganger Ole Mollan som har vært sentrale i firmaet.

Den teknologiske utviklingen som kom rundt verftets etablering blir viet oppmerksomhet og også videre utvikling innen så vel skipskonstruksjon som motorteknologi. Fiskerienes betydning og økonomiske svingninger blir også belyst.

Under foredraget får vi også vite litt om foredragsholderens farfar, Ole Mollan senior.

Før Mollanfamilien kjøpte verftet i 1932 hadde Ole Mollan drevet produksjon av petroleumsmotoren Stærkodder i en årrekke etter en forsiktig oppstart innerst i Øvrevågen. I 1911gikk Ole Mollan sammen med Bernt Skeid og etablerte Mollan & Skeid, et motor-mekanisk verksted som ble lagt til Sjursvika på Innlandet.

I 1916 ble det tidligere Bjørnehougens Værft kjøpt og Aktieselskabet Stærkoder med formål å drive motorfabrikk, mekanisk verksted og støperi samt å drive med skipsbygging ble stiftet 25. Juli 1916.
kmv 1995 slipvogn
Fra 1995 der slippvogna havnet utfor skinnene og ut på 18 m dyp.

Vel møtt til både litt fjern som svært så nær lokal skipsbyggings- og verkstedhistorie.

Som vanlig er det fri adgang og åpent for alle.

Dørene åpnes klokken 18 og møtet starter klokken 19.