De fleste forbinder sundbåtene i Kristiansund med dagens rute som går mellom Kirkelandet, Innlandet, Nordlandet og Gomalandet. Den blir betegnet som en av verdens eldste båtruter som ennå er i drift.  Mindre kjent er ruten som en tid gikk fra Dahle til byen som lignet sundbåtene men som tilhørte J. Storvik Mek. Verksted og var arbeidrute. Tidligere har verftet  hatt en annen båt også, og leid inn en ekte sundbåt en periode.
sunde 21
Her havna rundt 1925 . Den nærmeste " sundbåten" tilhører ikke Christiansund Dampbaadsamlag (byens sundbåtselskap). Den er Storvik Mek sin og satt i drift i 1922 til 1936 da Nordsundbrua ble åpnet. I bakgrunnen en vanlig kjent sundbåt her fra Goma til byen. ( Foto: Nordmøre museum/ Peter Storvik)

sunde 1

Bildet  ved Piren viser båten til J. Storvik Mek. Verksteds sundbåt nr. 2, M/S "Dahle" oppbygd på et stålskrog som verkstedet brukte til å frakte gods til og fra byen ved hjelp av motorbåtsleping. " Sundbåten"  ble brukt til transport av folk i bynære områder i tillegg til Dale fra ca. 1922- ca. 1936 da Nordsundbroa ble åpnet. Den ble deretter lagt i opplag i "Storbøya" utenfor verkstedet, men en stormdag før krigen drev den i land på Høttnesskjæra. Tyskerne hevet båten under krigen for å bruke stålet.( Foto: Engvig/ tekst: Peter Storvik)

 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her