Brunsvikens reperbane er nå blitt tilgjengelig etter omfattende restaurering av bygg og utstyr. Banen er fra 1856 er den eneste reperbanen i Norge i forholdsvis god stand og med alt produksjonsutstyr intakt. I disse dager skal tvinnemaskinene som lager  trosser prøves. 
baner 4

Tynnere  tråd innsatt med tjære skal tvinnes  til tykkere trosse. Tau har alltid vært viktig i samfunnet. Her f.v. John- Tonny Johnsen og Douglas Wilmot fra Nordmøre  museum , og Sarah Sjøgren fra Hardanger Fartøyvernsenter. ( BN)

baner 1

Sarah Sjøgren er foreløpig en av tre i Norge med fagbrev som repslager.En repslager kan lage tau som man ikke får tak i andre steder. Til høyre John Olav Lillebostad som skal ta over jobben til Douglas Wilmot i Nordmøre museum.( BN foto)

baner 2

Douglas Wilmot (t.v.) og John -Tonny Johnsen foran utdrivermaskinen som er av dansk fabrikkat fra 1941. Denne har Kristiansund Mekaniske verksted laget deler til i dag på kort varsel. (BN)

baner 5

Byens lengste og smaleste hus. Brunsvikens reperbane fra 1856 er 170 meter lang, 5 meter bred og 2,5 meter høy. Dette meget spesielle bygget er en opplevelse å gå inn i. For ekstra lange trosser gikk jernbanen 70 meter ut av huset og nedover mot  Brunsvikbukta. De senere år har Kulturminneforvaltningen gitt tilskudd til betydelig oppdatering her. ( BN)

bane jern

I 2012 ble det slått jernbaneskinner vertikalt ned til fjellet og lagt skinner under bygget for at det i framtiden ikke skal sige ned . Det er myr og gammel sjøbunn her. ( BN arkivbilde)