vrak_lite.jpg

Siste båt som forliste NV av Røeggen på Averøya for noen dager siden, ligger i "en røys" av sunkne skip. De kjente forlis her er hurtigruta "Irma" som ble torpedert av norske torpedobåter sammen med dampskipet "Henry" 16.februar 1944 med omlag tap av 65 menneskeliv. Videre ligger det to tyske minesveipere her M 381 og M 382 i januar og februar 1945 der til sammen 66 besetningsmedlemmer omkom. Også de ble torpedert av norske MTB som hadde ligget i lurestilling inne ved Ekkilsøya.
vrak_avis_1.jpg
Avisartikkel fra februar 1944 der "Irma" tragedien er omtalt. Skipet er funnet ved hjelp av ROV  for noen år siden, og ligger i leia på om lag 200 meters dyp.
vrak_avis_2.jpg
Utdrag av overskrift i avis. Torpederingen var gjenstand for adskillig oppmerksomhet. På den tiden trodde alle det var engelske marinefartøyer som hadde sendt av gårde torpedoene.
vrak_avis_reuter.jpg
Propagandaen i avisene var ute med mange artikler om senkningene 16. februar 1944.
vrak_4.jpg
Lasteskipet "Henry" som holdt på å ta opp overlevende fra "Irma" fikk også en torpedo, og ligger ikke langt unna.
vrak_2.jpg
To tyske minesveipere av denne typen ble sendt til bunns i det samme området med kort tids mellomrom 1945. Den ene reddet mannskaper fra det første forliset, men ble selv senket 12 dager etterpå etter retur fra eskorteoppdrag til Bodø på samme sted. 66 mann omkom. Her en M-klasse minesveiper på vei inn mot Sørsundet under krigen.
vrakkart.jpg
Her er omtrentposisjonene til de kjente vrak innen kartutsnittet. Vest av  Hestskjæret ligger "Borghild" som gikk på Bjogna og drev av og gikk ned i 1940. Også dampskipet "Aud" gikk ned ved Hestskjæret i 1898. BN har fått forsiktige opplysninger fra maritime historikere at  det er et gammelt annet forlis  ved Bararmene -Braken lenger vest som kan ha en verdifull last ombord.

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her