sus_lite.jpgPol III

Båten som fikk slagside på kaia fredag, er ikke hvilken som helst båt. Det er utrolig nok  "POL III," den kjente hvalfangstbåten/vaktbåten som fikk øye på de tyske skip i Oslofjorden sent på kvelden 8. april 194O, nå altså ombygd til brønnbåt. I 1940 lå "Pol III" på vakt , og sente opp 2 hvite  og 1 rød lysrakett som var varsel til Rauøy og Bolærne kystfort at fiendtlige skip var på vei. Alle tyske skip gikk videre, men torpedobåten "Albatros" kom mot "Pol III", og kaptein Leif Welding-Olsen rente inn i den større torpedobåten. Det kom til skyting, og kaptein Welding-Olsen ble skadet og druknet denne natten da han ikke klarte seg i en pram som mannskapet på "Pol III" gikk i på le-siden . Han var den første nordmann som omkom på norsk jord i andre verdenskrigen.
sus_1.jpg
Utrolig nok er dette den ombygde hvalbåten "POL III" som møtte tyskerne ved 23 tiden i Oslofjorden 8.april 1940. Den er bygd i 1926, og heter nå "Arnøytrans".
sus_3_bn.jpg
"Pol III" og Leif Welding-Olsen fra Horten. Dette er et stykke norgeshistorie som er meget kjent. At båten skulle eksistere ennå er fantastisk.  Tyskerne reparerte den, og hadde den i drift som Vorpostenboot i Bodø og Hammerfest under krigen.(Foto: Marinemuseet Horten og Steinar Norheim)
sus_2.jpg
Den tyske torpedobåten "Albatros" som angrep "Pol III" var også fra 1926. Dens skjebne ble at den under beskytning av de norske fortene ei Oslofjordenden 10.april manøvrerte seg på en grunne og rev opp skroget. Den ble altså vrak og sank 2 dager etter invasjonen.
sus_4.jpg
Tyskerne fikk tak i store deler av den norske hvalfanger/ trålerflåte. De bygde dem om til forpostbåter eller ubåtjagere, og de ble påsatt kanoner og synkeminer. Her en ombygd norsk hvalfanger eller tråler  i Oslofjorden på høsten 1940.(boa arkiv)

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her