ripa zz

 

Med klippfisk under lukene – om seilskip og de store linjeskipene som gikk fra Kristiansund til sydlige breddegrader

 I kveld inviterer Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre til åpent møte i Odd Fellow sine lokaler.

Jørgen Strand fra foreningen presenterer temaet ”Med klippfisk under lukene” helt fra Jappe Ippes fikk sitt privilegium i 1691. Med sine små skip sørget Jappe Ippes for den første eksport av klippfisk fra Lille-Fosen til markeder i Spania.

Ut over på 1800-tallet sto de store kjøpmannshusene i Kristiansund bak en betydelig flåte med store seilskip som gikk med klippfisk både til Syd-Europa, til Cuba og til Syd Amerika.

 I 1894 avgikk det første linjeskipet fra Kristiansund. Det var Otto Thoresen som sto bak ”Den subvenerede Norsk-Spanske Linie” som hadde første avgang fra Kristiansund med d/s ”Glanwern” 2. februar 1894.

ripa 1


Vedlagte bilde er RIPA eid av den utflyttede kristiansunderen Pedro Clausen og hans svigerfar Hilari Lund. RIPA var definert som "byens skoleskip".I 1906 ble det markert at RIPA hadde sin tur nr 150 til Norge for å hente klippfisk. Skipet sank under 2. verdenskrig ut for Santander i Spania.Foto: Nordmøre Museums fotoarkiv

 

Fra 1908 ble det faste anløp for ”Norge – Mexico Gulf Linjen”, som Wilh. Wilhelmsen etter hvert tok over. De sorte T-skipene” til Wilhelmsen husker nok flere av de godt voksne kristiansunderne. I 1914 ble Den Norske Syd-Amerikalinje etablert. 26. mai 1914 forlot ”San Jose” Kristiansund med kurs for bl. a. Rio de Janeiro. Flere vil nok nikke gjenkjennende til skipsnavn som bl. a. ”Salta”, ”Palma” og ”Borgland”. Som vanlig er møtet åpnet for alle og det er fri adgang.