1940_x28.april 1940

I dag 28.april er det 71 år siden tyske bombefly ødela nordmørsbyen med brann og sprengbomber. Bombingen av sentrum startet søndag 28.april på formiddagen. Store deler av befolkningen hadde evakuert ut av byen, men de som var igjen kunne vel knapt tro sine egne øyne. Det første som tok fyr var bryggene på Storkaia der Amfi i dag ligger. Senere ble også både Goma, Nordlandet og delvis Innlandet rammet. På Dale omkom 4 mennesker av sprengbomber. Nordmøre var dradd inn i storkonflikten, og byen skulle ødelegges for å bli eventuell bli innskipningshavn eller base for de allierte som hadde store flåtestyrker og transportskip utenfor kysten.
1940_1
Sprengbomber hagler ned i området rundt Knudtzonholmen i aprildagene 1940.
1940_3
Bombingen mot mål på land begynte allerede 22.april da Omsundbrua (som var helt ny og ikke åpnet ennå) ble forsøkt ødelagt. Skog og mark brenner etter angrepet. Under bombeslippet her omkom en 12 år gammel gutt i Rensvikbakken. Det er satt opp minneplate i bakken de senere år.

1940_7
På Dale etter at fly hadde truffet bebyggelsen med sprengbomber. 4 mennesker omkom her. Mest sannsynlig var flyene ut etter oljetankene i området, men treffsikkerhet den gangen var dårlig. Dale hørte til Bremsnes kommune på den tid.
1940_2
Tyske tropper rydder opp blindgjengere i byen etter at de ankom først den 7.mai. Denne bomben lå i Allanhagen( nåværede Helsehuset i Fosnagaten) til langt på sommeren 1940. Bomben ble fraktet til Klubbneset og sprengt .
1940_5
Minnesmerket over bombingen i Byskogen 1940. Det står 28.april på sokkelen, men bombingen skjedde allerede 22.april her inne.

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her