moretraal_xxx

 ”Møretrål 1 og 2”

De to trålerne som hørte hjemme i Kristiansund i perioden 1951 – 1966 be presentert for et fullsatt medlemslokale i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre torsdag kveld.

John Oscar Hanson, utdannet maskingeniør og erfaring både som produksjonssjef og teknisk sjef i skipsbyggingsindustrien, var absolutt rette mann til å detaljberike forsamlingen om de to trålerne.

I tillegg til sin faglige kunnskap, hadde John Oscar Hanson vært med ”Toa” i et par sesonger i sin ungdom – og ikke minst – han er sønn av Johan H. Hanson som var skipper på ”Møretrål 2” i en tiårsperiode fra skipet ble hentet i Kiel i mars 1951.
moretraal_1
"Møretrål 2” på havna i Kristiansund april 1959.Foto: Nils Williams, utlånt av John Oscar Hanson(innfelt).

 Før de to trålerne ble innkjøpt til Kristiansund, var det i Norge bare kjøpt inn trålere i annenhåndsmarkedet. ”Møretrål 1” og ”Møretrål 2” var således de to første nybygde trålerne som ble kjøpt av norske selskaper.

I forhold til sin tid var dette moderne trålere og med gode mannskapsfasiliteter til mannskapene, 32 mann på hver båt.

Rundt to millioner kroner var kjøpesummen for hver av trålerne som var levert til A/L Møretrål, andelslaget som var sammensatt av klippfiskeksportører i Kristiansund og mannskap på båtene. I tillegg var Kristiansund kommune med på eiersiden sammen med en liten post som Det Norske Sjømannsforbund sto bak.