Et mangfold av fotografiske uttrykk preger også årets festival som starter 24. april.
I tiden fremover vil gjestene presenteres på løpende bånd. Nordic Light har den glede å ønske velkommen til Abe Frajndlich, Peter Gerdehag, Kirsten Klein, Ritva Kovalainen & Sanni Seppo, og Pål Hermansen.
ritva bn

Abe Frajndlich og master fotografer
Tyskfødte Abe Frajndlich (1946) regnes som en av de fotografene som har utviklet det postmoderne fotografiet. Han er blitt kjent for sine karakteristiske fotografier av kjente filmstjerner, regissører, musikere, kunstnere og andre kreative personligheter. Portrettene skiller seg ut ved at han bruker elementer og symboler vi umiddelbart kan assosiere med personen som blir fotografert. Et eksempel er skuespilleren Jack Lemmon, som har fått to sitroner der øynene skal være.
Frajndlich har gitt ut en rekke bøker og den siste, Penelopes Hungry Eyes: Portraits of Famous Photographers, inneholder en samling portretter av kjente fotografer som blant andre Elliott Erwitt, Horst P. Horst, Ralph Gibson, Annie Leibowitz, Bill Brandt, Willy Ronis, Horst P. Horst, Cindy Sherman og Alfred Eisenstadt. Det er disse fotografiene som vil bli stilt ut under festivalen. Abe Frajndlich har hatt utstillinger hele verden over. Når han nå kommer til Kristiansund, vil han ikke bare snakke om sitt eget arbeid, men også om sin læremester, Minor Martin White.

Nordisk knippe med naturen i fokus
Også i år satser Nordic Light på å vise bredden av hva nordiske fotografer kan by på. Fra Sverige kommer filmskaper, forfatter, foredragsholder og fotograf Peter Gerdehag (1953) med historier som har beveget en hel nasjon. Han er for tiden super hot i Sverige; filmene om bygdeoriginalene Hästmannen og Ko-kvinnorna har gått for fulle hus på kino, og appellerer til alle målgrupper. Det er også fascinasjonen for naturen som er drivkraften for Kirsten Klein (1945), anerkjent kunstfotograf fra Mors i Danmark. Hennes fotografier er sanselige og poetiske skildringer av landskaper og mennesker, og hun sammenlignes ofte med den berømte amerikanske naturfotografen Ansel Adams.

Finnene Ritva Kovalainen (1959) og Sanni Seppo (1960) jobber i tospann. Siden 1992 har de samarbeidet om å utforske og fotografere trær og skog. Og, med et land der ¾ er dekket av skog, finnes det mange motiver å velge i.
En av Norges mest profilerte fotografer, Pål Hermansen (1955), har tatt en pause fra arktiske strøk. I år får vi gleden av å stifte nærmere bekjentskap med noe så naturlig som lekende barn; fotografert fra en naturbarnehage hvor barna er ute hele dagen, hele året. Boken «Ut og lek» er et resultat av dette prosjektet, og er en morsom og viktig inspirasjonsbok for barn og voksne om å vokse opp med god naturkontakt.

Alle utstillingene vises i Kristiansund i perioden 24. april – 6. mai 2012.  Festivalen varer fra 24. – 28. april 2012.

Kontaktinfo:
Anne Lise Flavik (daglig leder og programsjef): Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Tlf: 920 17 130  
Elisabeth B. Bjerkestrand (pressekontakt): Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Tlf: 984 56 335