Kjell Dønheim på Sotra har vært på  flymuseet på Herdla og sendt oss noen bilder fra et  tysk jagerfly som ble tatt opp av sjøen for en tid tilbake. Flyet ble tatt med ferge til marinebasen Håkonsvern, hvor de har preservert flyet. Det skal ikke settes i stand slik det engang var.
fw 1
Her flyet , med Luftwaffe  JG 5 betegnelse "Gul 16" som står i museet på Herdla, som var en viktig tysk jagerflybase under krigen.
Historien til flyet er ikke så dramatisk. 15. desember 1943 fikk det motortrøbbel og landet på sjøen ved Solsvik på Sotra under take-off for å møte engelske fly som var på jakt etter skip. Flygeren, underoffiser Kurt Kundrus svømte selv i land. Han omkom senere ved nedskyting over Frankrike 2 dager etter den allierte invasjon i 1944. Dagen etter, den 16.desember 1943 ble et slikt fly skutt ned på våre kanter utenfor Gossen av den norske 333 skvadronen stasjonert i Skottland.  Flyger var  fenrik Andreas H. Wyller og navigatør kvm. Baard K. Benjaminsen. Den tyske piloten Uffz. Willi Sürth omkom. (Foto: Kjell Dønheim)
fw 2
Focke Wulf 190 finnes i et antall av omlag 30 rundt om på kloden.  Det var en fryktet maskin som hadde 1700 HK (den på bildet)  og var voldsomt bestykket med 2 x 13 mm tunge MG og hele 4  stk. 20 mm maskinkanoner. Toppfart var 647 km/t (190 A-3). Flyet her lå på 60 m dyp, og ble tatt opp rundt 2006 i forbausende god stand. (Foto: Kjell Dønheim)
fw si sve
Fra hevingen av flyet i 2006. (Foto Sindre Skrede)