Det satses stort på fjernstyrte undervannsroboter (ROV) ute på oljefeltene og ellers under opprydding og når merkelige objekter er sett på sonar. Norsk teknologi er langt framme . Kongsberg Marine er velkjent for sine søkeroboter nede i havdypet. For en tid tilbake fant slikt norsk utstyr det franske flyet som styrtet i Atlanteren på vei fra Brasil til Paris på 4000 m dyp. Også på norsk sokkel og fjorder dukker det opp mye rart og spennende . Under sjekking av trasé for gassrørledningen fra Aukra til Ormen feltet dukket det opp hele 14 ukjente vrak fra skipsforlis.
funrov 1
Abyss er en lokal aktør med slike fjernstyrte undervannsfarkoster med avanserte kamera . Rundt Kristiansund i rimelig omkrets ligger det minst 7 større vrak som ingen ROV har vært nede på i det hele tatt. ( Den som har hatt en slik du )
funrov 2
Her er et vrakfunn funnet med sidesøkende sonar  på Haltenbanken i forbindelse med arbeid der på 260 m dyp. Vraket av den tyske båten "Luise Horn" bygd 1899 hjemmehørende i Schleswig  som forsvant sporløst rundt mars 1907 under reise fra Shield til Tromsø med kull. Vraket her er 80 m langt (Foto: Statoil Åsgårdfeltet)
funrov 10
Båten så slik ut da den var på havet. Alt mannskap kom bort i 1907. (Foto: STP Transportforum)


funrov 3
Her en fiskeskøyte oppdaget av Hugin systemet fra Kongsberg på 200 m dyp utenfor Horten. Det begynner å bli alvorlig god kvalitet på slike sonarsystemer.
hugin ask rak
Vrak i dumpefelt for skip med kjemiske stridsmidler sørøst for Arendal på 600 m dyp.(Foto: Kystverket)
funrov 6
Her et kart over kjente vrak i Nordsjøen. Grønne prikker er rapportert av fiskere, de røde har oljebransjen posisjonert. Etter studier beregnes det å finnes 10.000 vrak i Nordsjøen bare på norsk sokkel. Det dukker også opp ting og deler fra gamle forliste skuter stadig rundt oljeinstallasjonene.
funrov 7
Her et kart fra fjordscanning med sonar fra Tjelbergodden mot Trondheimsfjorden i forbindelse med mulig gassrørledning til Skogn. Fra Aure til Lensvika er det avmerket 9 ukjente objekter som man ikke vet hva er for noe.  ( Foto: Statoil/ NTNU)
funrov 4
I Trondheimsfjorden ble det funnet en flymotor fra en Blackburn Skua på 400 m dyp for kort tid siden. Flyet ble funnet i 2004 og er bragt til flymuseum i Bodø. Motoren var borte, men Norges Vitenskap Tekniske Universitet med sin ROV på skipet" Gunnerus" fant motoren ved hjelp av sonar. Flyet var med på angrep på slagkrysseren "Scharnhorst" i Trondheimsfjorden 13. juni 1940. Motoren skal heves. (Foto NTNU ROV)
funrov 5
Her har tyskerne sikret seg et nedskutt Blackburn Skua i 1941 i Trondheimsfjorden. Her er også motoren tatt av. Bildet er fra Ila .Det var et slikt engelsk fly sammen med et tysk som landet på Grotlifjellet i 1940 og som det nå har blitt film av. Flymuseet i Bodø opplyser at deres fly er det eneste som er igjen i verden, men det er vel ikke tilfelle da flyet fra Grotli ble hentet ut og plassert på Fleet Air Arm Museum i Storbrittania etter krigen.