I 7 timer passerer Venus mellom solen og jorda nå i natt, og er dermed mulig å se fra vår planet. Det er bare selvsagt nord for polarsirkelen at dette er mulig å se. NRK har sending av fenomenet, og det er nå ganske spesielt siden det er 105 år til neste gang dette skjer.
venus
Her skjermbilde fra NRK 1 som viser Venus. Første beregning av en slik observasjon var det Johannes Kepler som forutsa ville komme 1631, noe som stemte. På 1700 tallet kunne faktisk astronomene beregne nøyaktig passasjer mellom jorda og solen av Venus. Planeten ligger 108 millioner km fra solen, og temperaturen på overflaten er målt med en sovjet sonde i 1966  til rundt 500 + grader.
venusfelb3

Tom Felberg kom med denne: Venuspassasjen ble ikke noe syn denne gangen på våre kanter, men her følger et bilde fra forrige gang – i 2004.

Bildet tok jeg på egen veranda i Brunsvika.

Stilte opp en stor kikkert på stativ mot sola. Justerte avstanden til rekkverket på verandaen og vred fokuseringshjulet på kikkerten slik at bildet ble skarpt på rekkverket. Da var det enkelt å ta et bilde. Eneste ”feilen” her er at bildet er opp/ned i forhold til hvor en kunne se Venus passere mellom jorda og sola den gangen i 2004.

Den svarte ”skyggen” er ikke en skygge, men det er baksida av Venus (sola skinner jo naturligvis bare på den motsatt side). Om kvelden i vintermørket kan vi se Venus lyse som en refleksbrikke – og da er det solsida vi ser. Jorda er da selvfølgelig et sted mellom Venus og sola. 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her