I bestefars kalde kjølvann . Dette er tittelen Reidun Jordahl Husby har satt på kåseriet som hun holder i lokalene til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre torsdag kveld..Temaet dekker to turer til Sørishavet. 19. oktober 1901 tok det Drammensbygde skipet ”Antarctic” løs fra Sandefjord. Skipet skulle drive vitenskapelige undersøkelser i Antarktis i en ekspedisjon ledet av den svenske professor Otto Nordenskiøld.
nor 1
"Antarctic" i Ushuaias i Argentina i 1902 .

Kaptein om bord var den legendariske C. A. Larsen fra Sandefjord. Mannskapet var også norske, bl.a var Reidun Husbys bestefar førstemaskinist om bord, mens hennes onkel var 2. maskinist. Reidun Husby vil fortelle om ekspedisjonen, som fikk oppleve at ”Antarctic” ble skrudd ned av pakkisen i Weddelhavet. Mannskapet berget seg imidlertid som de sto og gikk og måtte finne ly i en steinhytte de 11 månedene det tok før de ble berget av et argentinsk marineskip.
nor 3
Mannskapet tok bilde av skipet da det ble ødelagt og forsvant i ismassene i Sørishavet.
100 år senere skulle Reidun Jordahl Husby få oppleve å bli den første kristiansundskvinne som noensinne skulle oppleve Antarktis – da var hun rett og slett ”i sin bestefars kalde kjølvann”. To spennende turer, masse eldre som nyere bilder på storskjerm og en engasjert foredragsholder får du oppleve under kveldens møte i Loennechengården.
Som vanlig er møtet åpent for alle og det er fri entre. Dørene åpnes kl 18:30.