Det svenske sjøfartsverket har kartlagt sunkne skip i Østersjøen for å avdekke potensiell miljøfare når de brytes ned. Blandt annet er kristiansundsskipet "Onega" som tilhørte rederiet Ole T. Flakke med på en liste på 31 skip som kan inneholde store mengder olje. Hele 17000 skipsforlis i Østersjøen er gransket, men sjøfartsverket endte opp med 316, for så til slutt 31 som må utredes nærmere.

troll 2

"Onega" ex "Trollnes" i Omsundet da den kom til Kristiansund i 1958. Skipet gikk ned utenfor Stockholm i februar 1960 der hele besetningen kom bort.

troll 15

Her er ulykkesstedet utenfor Stockholms skjærgård i Østersjøen.

troll x 2

Hekken av "Onega" i Kristiansund og redningsutstyr som ble funnet i havet etter forliset. Her ser man både "Trollnes" og "Onega" på utstyret som det svenske redningsselskapet fant i havet.

troll12

Det har vært gjort dykkerundersøkelser av vraket så tidlig som i begynnelsen på 1960 tallet. Det ble dykket den gang med nytt amerikansk utstyr med kommunikasjon fra overflaten. Dybden skal være rundt 90 meter. Spørsmålet forsikringsmessig var den gangen om skipet gikk på en av de mange drivminene fra 2. verdenskrig som ennå fløt i Østersjøen. Hva som ble klarlagt der er ukjent.